nportal crop
nportal crop
Fotograf Dario Bandur Fotograf Dario Bandur Dario Bandur


IZA OBJEKTIVA Dario Bandur: 'Grad je savršena kulisa, a glazba vječna inspiracija'

Tra 15, 2018

Oku za kadar Dubrovčanina Daria Bandura pozavidjeli bi mnogi profesionalni fotografi. Upravo fotografija povod je našeg razgovora s ovim svestranim 29-godišnjakom po zanimanju inače brodostrojarom i zaposlenikom na putničkom brodu. U svijet digitalnog zapisivanja svijeta oko sebe ozbiljnije je zakoračio po završetku fakulteta. Surađivao je povelikim brojem osoba iz javnog života, modnim agencijama, ipak omiljena anegdota mu je s putovanja kada ima priliku zabilježiti zapanjujuće prizore poput jata kitova i dupina. "Došlo je do te mjere da me ekipa s komandnog mosta kontaktira kad god se oni pojave, nakon čega ja grabim aparat i trčim na palubu.", smije se.

UMETNI 1

Opremljen 5D Mark IV., objektivima i rasvjetom za koje kaže da ih je nikad dosta upušta se u svakodnevnu avanturu zadržavanja onog jednog dragocjenog trenutka što već sutra može postati remek djelom. Najdraže lokacije pak su mu povijesna gradska jezgra, ona je uvijek dobra pozadina govori. "Problem je što ima previše ljudi pa treba vodit računa o vremenu. Napuštene zgrade su vrlo interesantne poput Kupara i Belvederea, no tu je pristup ograničen."

UMETNI 2

Priroda je uvijek dobar odabir, kaže. "Šumoviti predjeli Zatona, stijene i plaže kao što su Danče ili Pasjača. Mnogi misle da je sunčano vrijeme najpogodnije za fotografiranje, ali situacija je sasvim suprotna pogotovo kada se slikava pejzaž. Za izradu portreta svijetlo je preoštro što znači da će vam svaka bora na licu i tekstura kože doći do izražaja. To se može izbjeći korištenjem raznih omekšivača svijetla ili dosvjetljivača, ali tko to želi potezati po stijenama?!" Vječna inspiracija mu je glazba. Dovoljno mu je čuti neku melodiju kako bi vizualizirao ilustraciju.

UMETNI 3

Ponekad radi u improviziranom studijskom okruženju u zatvorenom prostoru. "Kako vrijeme ide sve više naginjem ka portretima. Doma se bavim njima, a na brodu pejzažima." Ideju za fotografiranje razvija na papiru. "Razmatram potencijalne lokacije, doba i vremenske uvjete. Uzimam u obzir rekvizite koje bi koristio te njihovu nabavu i izradu. Pretražim internet ne bi li naišao na nešto slično pa proučim što se tu radilo. Kad to sve ustanovim predložim ideju modelu i onda se dogovorimo za termin. Na lokaciji ja pripremam rasvjetu, prilagođavam okruženje dok makeup artist priprema model za slikavanje. Obično tu nastane nekih petstotinjak fotografija od kojih se izvuče desetak najboljih."

UMETNI 4

Teško je izvdojiti najdražu fotografiju ipak osobito draga mu jedna iz serije koju je nedavno radio s Doris Raguž. "Fotografirali smo u prostorima Stare bolnice današnjeg Kluba Orlando. Marija Jozipović bila je zadužena za makeup. Koristili smo dim mašinu, nakit i rekvizite koje sam izradio sam." Mada jasno talentiran Dario je poprilično samozatajan oko svog hobija te tek tu i tamo podijeli fotografiju na Instagramu. Doduše, nedavno se rodila ideja o izložbi, no sve je još u povojima. "Volio bih jedno ljeto izlagati negdje u staroj gradskoj jezgri, Sponzi ili na Stradunu. Vidjet ćemo!, odgovara Bandur. Mi više nećemo trošiti riječi već puštamo fotografijama da govore.

UMETNI 5

 

Iva Dedo/Petra Japunčić

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik