nportal crop
nportal crop
ISTINA ILI TEORIJA ZAVJERE: Pojavi se novi telefon i vaš se stari istog trena uspori? Ilustracija/Pixabay

ISTINA ILI TEORIJA ZAVJERE: Pojavi se novi telefon i vaš se stari istog trena uspori?

Stu 26, 2017

Na ovu priču naići ćete svake godine u isto vrijeme. Baš u trenutku kad Apple izbaci svoj novi uređaj, gomila nesretnika koji još uvijek nisu nabavili najnoviji telefon odlazi na društvene mreže kako bi svijetu obznanili veliki nepravdu - njihov se uređaj iznenada usporio.Bacite li pogled na Google, brzo ćete otkriti da se u periodu od rujna do ranog studenog (baš u vrijeme kad je Apple izbacio dvije nove osmice i iPhone X), pretraga povezana s usporavanjem iPhone raste za 50 posto, donosi Index.

Mnogi smatraju da kompanije to rade namjerno kako bi vas natjerali da promijenite svoj stari uređaj i zamijenite ga novijim. Neki to nazivaju "planirani zastarijevanjem". Na veliku žalost teoretičara zavjere, radi se o mitu i vjerojatno ste i sami svjesni da postoji daleko manje zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen. Naravno, radi se o ažuriranju softvera.

"Ne postoji poticaj u kompanijama da novim operativnim sustavom uspori starije uređaje. To je softver i softver i inače ima veće ili manje bugove i probleme koji se nenamjerno događaju", objašnjava za New York Times Greg Raiz, bivši programer Microsofta koji je radio na Windowsima.

Ono što se događa zapravo je vrlo jednostavno. Kada velike kompanije kao što su Apple, Microsoft i Google predstave nove uređaje, najčešće u isto vrijeme u opticaj puštaju i nadogradnju za operativne sustave. To je ove godine bio slučaj i s iOS-om 11 koji možete (a i ne morate) ažurirati na svom gotovo pet godina starom iPhoneu 5S. Radi se o kompliciranom procesu koji je u prvom redu (i očekivano) prilagođen najnovijim uređajima zbog čega se mogu javiti problemi na starijim mobitelima pa primjećujete osjetno usporavanja.

Na kraju krajeva, kada odlučite nadograditi svoje staro stolno računalo novim komponentama, vjerojatno ćete primijetiti da vrlo često ne možete zamijeniti samo jednu komponentu jer druge neće funkcionirati. Novi operativni sustav u "staroj kanti" funkcionira isto. Ipak, postoji način da ubrzate svoj mobitel i odgodite kupnju novog uređaja za barem godinu dana.

Počnite ispočetka

Nadograditi operativni sustav je jednostavno i kompanije su se pobrinule da to bude tako. Međutim, to nije nužno najbolje za vas. Bilo bi pametno da napravite sigurnosnu kopiju sustava i izbrišete sve sa svojih uređaja prije nego instalirate novi OS. Ovo možda zvuči kao prekompliciran potez, ali ekipa u velikim kompanijama vjerojatno je učinila isto i isprobala sustav na uređaju na kojem nije bilo ničeg. Sve podatke pohranite na računalo, na cloud ili prijenosnu memoriju. Nakon što instalirate novi OS, vratite podatke i tako se osigurajte da sve prođe relativno bezbolno. Istina, ovo je duži put, ali na dulje će vam staze spasiti živce.

Riješite se smeća

Malo održavanja može vam pomoći da uređaj radi brže. Naime, tijekom vremena, operativni sustavi akumuliraju sistemske fajlove, raznorazne postavke, logove i slično, a to može osjetno usporiti uređaj. Vlasnici računala mogu nabaviti aplikacije koje će to učiniti umjesto njih. Vlasnici Macova imaju Onyx (koji je besplatan), a oni koji koriste Windowse imaju "Disk cleanup" koji je dio sustava. Što se mobitela tiče i iPhone i Android uređaju imaju resetiranje sustava, ali pobrinite se da prije nego što to učinite, napravite sigurnosnu kopiju važnijih podataka.

Obratite pažnju na memoriju

Samo zato što vaš uređaj ima kapacitet od 64 GB ne znači da ga morate napuniti do kraja. Uređaji rade brže ako imaju više slobodnog prostora. Pametni telefoni i laptopovi koriste flash driveove što znači da podatke prikupljaju s različitih dijelova drivea. Ako je previše prostora zauzeto, to će se odraziti i na brzinu. Bilo bi najbolje (i najskuplje) da uzmete više nego trebate. Ako mislite da vam je potrebno 64 GB, uzmite model od 256 GB. Isto tako, fotke pohranjujte na cloud. Bit ćete sretniji. Više savjeta pročitajte ovdje.

 

Nportal

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik