nportal crop
nportal crop
BEBE I KUĆNI LJUBIMCI: Da ili ne? Pinterest/Ilustracija

BEBE I KUĆNI LJUBIMCI: Da ili ne?

Sij 11, 2018

Fotografija u snu zagrljenog osmomjesečnog sinčića i mačke mlade hrvatske majke, mahom popularne glumice, objavljene na njenom društvenom profilu, podigla je obrve mnogih. Vidno uzrujani prizorom, komentatori posta su se osjetili pozvanima preispitati njene roditeljske vještine i tobožnji nedostatak osjećaja odgovornosti. Je li bebama i kućnim ljubimcima mjesto u istom domu i do koje mjere je njihova interakcija optimalna odgovaraju znanstvenici u medicinskom časopisu Pediatrics.

Prema objavljenom istraživanju mališani koji odrastaju uz kućne ljubimce, pse ili mačke, se rjeđe razbolijevaju. Također, dokazano je da djeca koja su tijekom prve godine života u redovnom kontaktu s mačkama i psima manje kašlju i rjeđe ih hvata prehlada. Stručnjaci su do ovog zaključka došli nakon što su otkrili kako previše čisto i sterilno okruženje nikako nije dobro za bebe, jer jednostavno imunitet nema na što reagirati i ne jača.

Ranije se vjerovalo kako su djeca koja su u kontaktu sa životinjama pod manjim rizikom da u kasnijem djetinjstvu postanu alergična, a najnovija istraživanja pokazuju kako prašina u kućama u kojima žive psi preventivno djeluje i na česte respiratorne infekcije za koje je poznato da povećavaju rizik od astme.

Nije u potpunosti pojašnjeno kako to životinje štite djecu od bolesti, ali rezultati su sasvim jasni. Neki stručnjaci tvrde da se tajna krije u životinjskim dlakama kao i u mikrobima koje životinje donose u kuću izvana, jer upravo ti mikrobi pomažu imunitetu koji je još uvijek u razvoju da se na vrijeme naučiti braniti od najčešćih virusa i bakterija.

„Mi vjerujemo da izloženost djece kućnim ljubimcima na neki način pomaže sazrijevanju imuniteta“, rekla je dr. Eija Bergroth, pedijatrica pri sveučilišnoj klinici u Finskoj koja je sudjelovala u ovom istraživanju.

Tijekom istraživanja, liječnici su promatrali 397 djece rođene u Finskoj između 2002. i 2005. godine. Tijekom prve godine života roditelji su pratili sve promjene zdravlja kod svojih mališana i zapisivali simptome poput kašljanja, šmrcanja i infekcije ušiju, te kada su djeci propisivani antibiotici.

Rezultati su pokazali kako su djeca koja su bila u kontaktu s mačkama imala nešto lošije rezultate od onih koja su bila u kontaktu sa psima. Djeca koja su prvu godinu života, kuću dijelila sa psima su čak za 31 posto bila zdravija od djece koja nisu imala psa. S druge strane djeca koja su odrastala s mačkama su bila zdravija za šest posto.

Stručnjaci su razmotrili i pitanje „tajminga“, odnosno najboljeg trenutka za prvi kontakt sa životinjama posebice kad je u pitanju preventivno djelovanje na alergije i astme. Kako biste smanjili rizik, tvrde, bilo bi dobro da dozvolite vašoj bebi da dira životinje već u prvoj godini.

Nportal

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik