nportal crop
nportal crop

PALMINA PIPA NAPALA PALME U REZERVATU LOKRUM!

Lis 11, 2017

Palmina pipa napala je palme i u Rezervatu Lokrum, javljaju iz Kluba prijatelja Lokruma. Naime, prilikom uobičajene eko patrole, eko aktivisti primijetili su kako je palmina pipa napala jednu palmu u botaničkom vrtu, a drugu ispod benediktinskog samostana na prelijepom Lokrumu.
Ono što čini jedinstvenu vizuru Grada svakako su stoljetne palme, a već duže vrijeme svjedoci smo zaraženih palmi crvenom pipom ili Rhyncophorus ferrugines. Znaci zaražene palme su deformirani listovi, obješeni poput kišobrana, stablo slabi i dolazi do opasnosti zbog mogućeg urušavanja i propadanja. U većini slučajeva palma nepovratno propada, bez obzira na svoju starost. Riječ je o štetočini azijatskog porijekla koja je stigla u mediteranske zemlje prodajom i sadnjom uvoznog zaraženog materijala.

Puno je ranije trebalo misliti na opasnu palminu pipu, kažu iz Kluba prijatelja Lokruma, a ne dozvoliti da njezino širenje po Gradu, Rijeci dubrovačkoj, otocima, a sada i u Rezervatu Lokrum.
Podsjećamo kako je općina Konavle još prije četiri godine reagirala preventivno, posebnim ekološkim pripravcima i zaštitila svoje palme.

Dubrovnik to očito nije učinio.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik