nportal crop
nportal crop

MARIO TEVŠIĆ O PALMINOJ PIPI NA LOKRUMU

Lis 12, 2017

Jučer smo objavili članak pod naslovom „Palmina pipa napala palme u Rezervatu Lokrum“, na kojeg su reagirali iz te Javne ustanove. Poslali su nam priopćenje, koje potpisuje ravnatelj Mario Tevšić, a kojeg prenosimo u cijelosti:

U tekstu naslova “PALMINA PIPA NAPALA PALME U REZERVATU LOKRUM!” objavljenoj na web-portalu www.nportal.hr, stoji: “prilikom uobičajene eko patrole, eko aktivisti primijetili su kako je palmina pipa napala jednu palmu u botaničkom vrtu, a drugu ispod benediktinskog samostana na prelijepom Lokrumu.“

Netočnost tog navoda nalazi se u činjenici da informaciju o nalasku palmine pipe na Lokrumu javnosti nije objavila „eko patrola“, nego mi sami, Javna ustanova Rezervat Lokrum, 10.10.2017. godine na javnoj prezentaciji rezultata istraživanja i inventarizacije prirodnih vrijednosti.
Na tu prezentaciju bila je pozvana i gđa Jadranka Šimunović, ali se ni ona niti itko drugi iz fantomskog „Kluba prijatelja Lokruma“, tradicionalno, nije odazvao. Međutim, kada je informaciju očito posredno saznala, onda ju je već sutradan, iskoristila za još jednu samopromociju.

Također, imamo potrebu reagirati i na stav kako se širenje palmine pipe može preventivno spriječiti što je potpuno paušalna i na niti jednom stručnom uporištu utemeljena tvrdnja. 
Naime, tretmane špricanja mogu provoditi samo ovlaštene tvrtke isključivo sukladno protokolu kojeg je donijela fitosanitarna inspekcija. U Konavlima tu proceduru provodi ovlaštena privatna tvrtka, a u našem slučaju identični postupak tretiranja obavlja Vrtlar Dubrovnik te su se na Lokrumu preventivne mjere provodile skoro četiri godine. Za razliku od šimširovog moljca, gdje smo imali više uspjeha, za palminu pipu, širenje se odgodilo, ali se nije moglo spriječiti. U kontaktima s nadležnom fitosanitarnom inspekcijom, agronomskom i šumarskom strukom, nismo naišli ni na jedno rješenje koje se u praksi pokazalo uspješnim. Najbolji primjer u tome je inovativni pokušaj Arboretuma Trsteno, u stručnom smislu vrlo osposobljene ustanove, čiji su se napori također pokazali uzaludnima.  S obzirom na to, istup gđe Šimunović možemo protumačiti eventualno kao pokušaj lobiranja za privatnu tvrtku koja preventivno špricanje provodi u Općini Konavle.
 
Činjenica je da će sve palme u Dubrovniku, Župi, Konavlima, Hrvatskoj i Mediteranu uskoro nestati i kriviti za to ikoga osim nedovoljnu kontrolu pri uvozu sadnica palmi je potpuno deplasirano.

 Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik