nportal crop
nportal crop
Vodene kozice Vodene kozice Wikipedija

ŠIRI SE ZARAZA: 144 -voro djece oboljelo od vodenih kozica

Sij 10, 2018

Širi se virus vodenih kozica ili „varićela“. Riječ je o bolesti koja se najčešće prenosi kontaktom, od osobe do osobe, a rjeđe se može i zrakom. To je vrlo zarazna dječja bolest, no oboljeti mogu i odrasli koji ih još nisu preboljeli. Odrasle osobe s vodenim kozicama ozbiljni su bolesnici, a oboljele trudnice, pak, zahtijevaju intenzivni liječnički nadzor. Djeca do 14. godine života u 90 posto slučajeva dođu u kontakt s virusom vodenih kozica.

Pojava ovog virusa u zimskom razdoblju, uobičajena je pojava, kaže voditelj epidemiološke službe pri Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Miljenko Ljubić.

„Svake godine bilježimo velik broj prijava oboljelih od vodenih kozica u svim hrvatskim županijama. Vodene kozice pogotovo se javljaju u zimskom razdoblju i u proljeće kada se više vremena boravi u zatvorenom prostoru. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji izbrojeno je oko 1000 oboljelih. Sada je upravo taj broj pojačan pa početka prosinca do danas imamo ih ukupno 144. Većinom su to djeca u vrtiću u dobi do pet, šest godina, a u manjem postotku školska djeca“, objašnjava epidemiolog Ljubić dodajući kako bolest u većini slučajeva je s malim brojem komplikacija:

„Mogu uzrokovati i teže probleme ukoliko se primjerice nađu u području ždrijela, grkljana ili oka, ili u djece s poremećenim imunološkim sustavom, kao i kod trudnica koje nisu preboljele vodene kozice i kod novorođenčadi. Stoga se osobama koje nisu preboljele vodene kozice posebno ženama koje planiraju trudnoću preporučuje cijepljenje“, govori napominjući kako je tijekom pojave ove bolesti važno izolirati oboljele.

„Sve dok im vodeni mjehurići ne prerastu u kraste. Važna je i dezinfekcija predmeta s kojim dijete dolazi u kontakt kao što su igračke, posteljina i odjeća“, zaključuje Ljubić.

Inkubacija bolesti traje od 10 do 20 dana. Nakon toga dijete se dva dana osjeća slabo, ima povišenu temperaturu, mučninu ili povraća, a zatim se javlja osip koji traje do osam dana.

Bolest se manifestira u obliku crvenih mrljica koje u roku od nekoliko sati prelaze u prozirne ovalne mjehuriće po koži i sluznicama i koji su promjera od dva do tri milimetra. Oko mrljica je oštar crveni rub.

Najčešće je zahvaćena koža, no mjehurići se mogu javiti i na sluznici usta, oka, spolnih, ali i unutarnjih organa. U mjehurićima se nalazi bistra tekućina koja se nakon dva dana zamuti. Nakon toga mjehurići spontano pucaju. Mjehurići su popraćeni svrbežom koji nastojimo suzbiti. Najprije se javljaju na licu i na predjelu obraslom kosom, iza uha i na vratu.

Zbog svrbeža dijete se češka i time oštećuje mjehurić koji se pretvara u krastu iza koje može ostati ožiljak. Ako se mjehurić pusti da se sam, bez češkanja, zamuti i pukne, tada ne ostavlja ožiljke. Dijete koje je preboljelo vodene kozice stječe doživotni imunitet, iako postoje iznimni slučajevi kad dijete ne stekne dovoljan imunitet prvi put (blagi oblik bolesti) te od vodenih kozica može još jedanput oboljeti.

NEKE KOMPLIKACIJE BOLESTI

Postoji i nekoliko mogućih komplikacija bolesti. Ako se dijete češka nečistim prstićima, može nastati kožna upala. Na taj se način može zaraziti streptokokom ili stafilokokom. U rjeđim slučajevima može nastupiti upala pluća, točkasto krvarenje u kožu, upala srčanog mišića, upala jetara, bubrega, gušterače ili upala zglobova.Upalu malog mozga dobije jedno od 4000 oboljele djece. Dijete počinje gubiti ravnotežu, tetura, ima vrtoglavicu, drhti iako nema povišenu temperaturu, titraju mu očne jabučice. Može se dobro izliječiti.

Najteža je komplikacija upala cijelog mozga. Tu komplikaciju dobije jedno od 35.000 oboljele djece. U tom stanju može nastupiti i moždani udar. Tada dolazi do grčenja cijeloga tijela kao kod padavice, poremećaja svijesti, a može biti oduzet i pojedini dio tijela. Ta je komplikacija opasna i teško se može posve izliječiti.

LIJEČENJE VODENIH KOZICA

Bolest je lako prepoznati i bez laboratorijskih pretraga krvi. Dijete je potrebno izolirati kod kuće jer je za drugu djecu vrlo zarazno. Opasnost od zaraze traje dok god dijete ima svježe mjehuriće. Potrebno je da dijete miruje te pije dovoljno tekućine. Povišenu temperaturu treba smanjivati čepićima ili sirupima tek ako je iznad 38,5 Celzijevih stupnjeva. Nije dobro davati preparate koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu, jer se mogu oštetiti jetra (Reyev sindrom).

 

Nportal/Roditelji.hr

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik