nportal crop
nportal crop
4. sjednica Županijske skupštine 4. sjednica Županijske skupštine DNŽ

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Voda na Mljetu do 30. lipnja, Centar za gospodarenje otpadom kad prestanu 'podmetati noge'

Ožu 13, 2018

Četvrta je sjednica Županijske skupštine Dubrovačko - neretvanske županije u tijeku, a vijećnici su se dotaknuli brojnih pitanja od pitke vode na Mljetu, peticije stanovnika Ploča oko plaćanja vezova u luci do brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke.

Vijećnik Ivica Dajak (MOST) istaknuo je kako su građani zabrinuti zbog postavljanja meteorološkog radara u Kuni Pelješkoj te upitao za stav Žuapanije prema projektu.

"Posve je prirodno da građani i struka komentiraju svaki prijedlog zahvata u okoliš i prostor čemu smo svjedoci i u ovom slučaju postavljanja meteorološkog radara. Kao Županija nismo mjerodavni ni u jednom dijelu oko postavljanja tog uređaja, ali smo zainteresirani da to bude uredno i transparentno, da građani sudjeluju u rapravi o rizicima. Zainteresirani smo da struka o tome da konačno mišljenje te da se bez takvih rasprava ne ide u postavljanje takvog uređaja. Dozvolu za to daje državna razina, ali zadržavamo pravo Orebićana da sudjeluju u raspravi", odgovorio mu je župan Dobroslavić.

Vijećnik Tomislav Batur (HDZ) podsjetio je na peticiju koju su Pločani pokrenuli za smanjenje cijene vezova u luci Mala pošta koja se do sada nije plaćala te pitao župana je li upoznat s razvojem situacije na što mu je Dobroslavić odgovorio kako zna za peticiju te namjeru Županijske lučke uprave koja je mjerodavna za komunalnu lučicu u Pločama da počne naplaćivati i odobravati vezove.

"Sredstva koja se uprihoduju od naplate doprinijet će novim ulaganjima na tom području. Znam da je dio građana bio nezadovoljan sa situacijom. Županijska lučka uprava spremna je razgovarati s Gradom Ploče o visini naknade i njezine opravdanosti", rekao je župan.

Vijećnik Marinko Pažin (HSP AS) podsjetio je problem s pitkom vodom na otoku Mljetu. "Iako su cijevi već do Općine postavljene, voda dolazi iz Pruda iz Metkovića. Vodovod je davno obećao da će voda doći. Hoće li to biti do turističke sezone? Župane, dokle smo došli s Kuparima, hoće li se raskinuti ugovor?", upitao je Pažin.

"Voda za Mljet bi doista prema najavi Hrvatskih voda i MPKL-a trebala doći do 30. lipnja. Prije puno godina je postavljen cjevovod i on je prazan do danas. Velika je investicija tog vodovoda oko 18 milijuna kuna koji se gradi na Pelješcu. Očekujemo da se obećanja ispune. Što se tiče Kupara, točno je da Županija nije mjerodavna za praćenje te koncesije, već država. Čuli smo da je došlo do problema, da je ministar Marić upozorio koncesionare da ne ispunjavaju ugovor. Mi to podržavamo jer je kod svih koncesionara važno da se pridržavaju koncesijskog ugovora. Trebaju nam investicije i radna mjesta, ne možemo dopustiti da potencijal ne ostane iskorišten", istaknuo je župan.

Vijećnik Davor Penić (SDP) pitao je hoće li se uskoro dovršiti prikupljanje potrebne papirologije za projekt Centra za gospodarenje otpadom te u kojoj je fazi obilaznica Orebić?

"Centar za gospodarenje otpadom počet će kad nam prestanu podmetati noge. Zadovoljni smo s razvojem ovog, jednog od najvažnijih projekata županije. Ide s teškoćama, ali ćemo ga realizirati EU sredstvima te će biti sukladan najvećim ekološkim hrvatskim i europskim standardima. Idemo u prijavu za EU fondove. Što se tiče obilaznice Orebić, bilo je varijanti da je se sagledava s lukama Polačište i Perna koje idu svojim tijekom. Obilaznica je odvojena od luka što je bio pristup Hrvatskih cesta i uvjet da se projekt nesmetano odvija. Vrlo smo optimistični po pitanju luka. Rade se studije za svaki od pojedinih projekata. Nova luka riješit će pitanje pristaništa u Orebiću i pretvoriti ga u pravo turističko mjesto", pojasnio je Dobroslavić.

Vijećnik Alan Farac (HDZ) upitao je što je Županija napravila po pitanju onečišćenja. "Nakon više godina imali smo veliku zatrpanost Korčule, Pelješca, Dubrovnika. Smeće po svemu sudeći dolazi iz Albanije i Crne Gore, što je velikim angažmanom svih zainteresiranih pa i države koja je snosila troškove čišćenja, rješavano. Smatramo da je država mjerodavna za ovakva onečišćenja. Tražili smo od ministarstva da to pomogne riješiti. Ministar Ćorić je imao sastanak s albanskim kolegom te su govorili o tome kako spriječiti daljnja onečišćenja te da će Hrvatska pomoći sufinancirati projekte koji će pomoći riješiti zagađenje.

Na udaru smo, ali moramo se s time nositi", rekao je župan.

Vijećnik Mihovil Družijanić (HDZ) pitao je što je s vodocrpilištem u Metkoviću."Znam da se Metković u većem dijelu opskrbljuje vodom iz susjedne države iz crpilišta koje je bilo u vlasništvu komunalnog poduzeća iz Metkovića. Jasno je da Metković ne može ostati bez vode. Postoje prijepori oko dogovora kako koristiti izvorište u Doljanima. Problemi su s dozvolama na strani BiH. Imamo slučajeve da komunalni objekti prelaze državnu granicu. Ako bi se pokazalo da Doljani dugoročno nisu pouzdan izvor vodoopskrbe, treba jačati kapacitet MPKL-a", kazao je Dobroslavić.

Vijećnica Gordana Mustapić (HDZ) pitala je kada se očekuje završetak radova na centru za djecu s poteškoćama u razvoju. "Projekt ima potporu sviju, Županija je tu podnijela najveći teret, u njega su uključeni mnogi akteri. Građevinski radovi su u tijeku i planirani je završetak 30. lipnja te vjerujemo da će se to ispuniti. U tijeku smo zatvaranja financijske konstrukcije i raspisivanja natječaja za opremu. Vjerujem da će to proći uredno i imati lijep završetak", rekao je župan.

Vijećnicu Irenu Korda zanimalo je je li blizu realizacija brze ceste prema Zračnoj luci. "Cesta Dubrovnik - Zračna luka prioritet je ove Županije, u svim je programima, na tome ustrajemo. Dogodio se sastanak s Hravtskim cestama gdje smo razgovarali o studijama izvedivosti. Tu smo inzistirali da se dogodi usklađenje i da se izbjegne rušenje kuća. Hrvatske su ceste obećale uvažiti mišljenje Županije i općina", zaključio je župan.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik