nportal crop
nportal crop
Nikola Dobroslavić Nikola Dobroslavić Leona Rašica

BROJNI PROJEKTI Vijećnici prihvatili županovo polugodišnje izvješće

Ožu 13, 2018

Županijski su vijećnici većinom glasova podržali Izvješće Župana Dubrovačko - neretvanske županije za razdoblje 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2017. Kako je Nikola Dobroslavić izložio, Dubrovačko - neretvanska županija čvrsto je pozicionirana među četiri najrazvijenije županije, a kada se zna da su preostale tri bile daleko od rata i razaranja, onda je doista pravo biti zadovoljan tom pozicijom.

"Pozitivnim smo se imidžom pozicionirali i u susjedstvu, a posebno u jadransko - jonskoj regiji. DNŽ je cijenjen partner u svim poslovima u okruženju pa i u Bruxellesu gdje imamo ured. Po drugi put smo dobili čast predsjedavati Europskom jadransko - jonskom regijom. Ponajbolja smo Županija u hrvatskoj u korištenju EU fondova, u gospodarskom korištenju pomorskog dobra gdje ostvarujemo najveće prihode. To su područja na kojima je otvorena mogućnost za kreativnost Županije. U EU fondovima imamo otvoreno polje i jako smo ga dobro iskoristili. Što se tiče prometne povezanosti koja nam je najveći problem, na pomolu imamo rješenje Pelješkog mosta, vjerujemo da će državna komisija riješiti prigovore izvođača koji nisu dobili posao i da se taj prevažan projekt počne graditi. I dalje ćemo raditi na autocesti od Osojnika do čvorišta Metković, na orebićkoj obilaznici, veliki su izgledi da će luke Perna i Polačište proći za financiranje iz europskih fondova. Što se tiče gospodarstva, poticali smo malo i srednje poduzetništvo. Očekujemo raspisivanje javne nabave za inkubator u Pločama. Radit ćemo dalje i na njegovu proširenju, a planiramo ga i u Metkoviću te Korčuli. Izrada Prostornog plana bit će doprinos povećanoj mogućnosti ulaganja. Pripremamo dvije ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu za koji očekujemo manju izmjenu prostornog plana. Turizam nam je najvažniji, izdvajam kongresni centar, projekt koji razvijamo, imamo studiju, vjerujemo da je on moguć, iako vrlo zahtjevan, nužno je potreban dubrovačkom turizmu. Dovršili smo investiciju na obnovi škole u Orebiću, dobili smo izvrsnu zgradu i to isto želimo sa školom u Cavtatu koja je u jako lošem stanju" izdvojio je, međuostalim, župan Dobroslavić.

Vijećnik Jerković (MOST) istaknuo je kako njegov klub vijećnika neće podržati izvješće jer se, kako je naveo, Županija uvijek nalazi među te četiri najbolje, a nikako da napreduje. Vijećnik Nikša Sentić (HDZ) podsjetio je da se ne radi o izvješću o zadnjih deset godina te da županovo izvješće predstavlja kontinuitet izbornog programa koji je rađen stručno, objektivno i profesionalno pred izbore te kako je temeljem tog programa župan dobio preko 56 posto glasova glasača.

"Zar je netko očekivao da će se raditi mimo programa? Da neće biti kontinuiteta i da se nećemo držati onoga što smo obećali narodu koji je to prepoznao? Možemo govoriti loše ili da manjka formi kako bi se moglo napisati, ali bitno je pred narodom obećanja držati u tom pravcu djelovati. Tko je pažljivo čitao izvješće u šest mjeseci, može zapaziti da se vodilo računa o održivom razvoju Županije. Nema mjesta od Konavala do Ploča, Metkovića, Vela Luke gdje nešto nije napravljeno, ali u šest mjeseci! Radilo se po pitanju školstva, zdravstva, infrastrukture, cestogradnje, a da ne govorim dijela projekata bez kojih se ništa ne može napraviti. U toj izradi projekata sudjeluju i jedinice lokalne samouprave, Županija, Upravna vijeća, ministarstva, UNESCO, EU. Ovo polugodišnje izvješće izuzetno je kvalitetno i profesionalno", zaključio je vijećnik Sentić.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik