nportal crop
nportal crop
Ilustracija Ilustracija Flickr/Tom Soyo

RJEŠENJE DUGOGODIŠNJEG PROBLEMA Excelsa nekretninama koncesija za žičaru na 50 godina

Tra 09, 2018

Gradski vijećnici usvojili su Prijedlog odluke o dopunama odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila u zoni posebnog prometnog režima.

"Ova odluka se odnosi samo na područje oko žičare. Cilj nam je da se omogući parkiranje autobusa. Oni moraju imati na sebi istaknutu oznaku da se radi o turističkom autobusu za prijevoz gostiju do žičare, oni moraju imati i ovjerenu izjavu tvrtke Excelsa nekretnine. Ova odluka je dobila i odobrenje policije. Ako je prihvatite, uprihodovat ćemo značajnija sredstva od žičare. Nema smisla da naplaćujemo dodatno stajanje autobusa na žičari. Drugi autobusi se neće tamo moći zaustavljati", rekao je Franković.

Dodao je kako je sreća Grada što nije uvjete ugovorio kako je bilo predloženo 2008. jer bi u tom dijelu napravili prekršaj.

"DORH, Porezna uprava, carina, sve te institucije rade na rješavanju naplate od prvog dana rada žičare. Konačno smo u prilici donijeti odluku koja je pozitivna za Proračun Grada. Ovaj proces nije bio lagan, ali došli smo do samog kraja. Sam koncesionar ne bježi od plaćanja. I oni sami žele plaćati koncesijsku naknadu, a Grad će imati samo benefit", kazao je.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra zračnog prostora kojim prolazi trasa žičare, društvu Excelsa nekretnine d.d. Rješenje je to dugogodišnjeg problema oko kojeg je Grad Dubrovnik s tvrtkom Excelsa nekretnine pregovarao još od 2011.

Kako je navedeno u Prijedlogu Odluke, koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, uz fiksni dio koncesijske naknade od 12 tisuća kuna godišnje te uz varijabilni dio od 15 posto od ukupne prodaje karata. Koncesionar se obvezuje građanima koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika unutar teritorijalnih granica određenih propisima, koji su na snazi na današnji dan, omogućiti prijevoz žičarom po posebnoj cijeni dvosmjerne karte u iznosu od 15 (slovima: petnaest) kuna uz predočenje osobne iskaznice, pri čemu odrasla osoba može sa sobom povesti dvoje djece mlađe od 12 (slovima: dvanaest) godina.

Također, koncesionar se obvezuje da cijena dvosmjerne karte za građane koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika unutar teritorijalnih granica određenih propisima, koji su na snazi na današnji dan, za cijelo vrijeme trajanja Ugovora o koncesiji neće prijeći današnju realnu vrijednost iznosa od 15 (slovima: petnaest) kuna mjereno po Eurostatovom HICP-u (harmonised indices of consumer prices) tj. harmoniziranim indeksima potrošačkih cijena, odnosećih na Republiku Hrvatsku. Detalje koncesije možete pročitati ovdje.

Vijećnik Miho Obradović istaknuo je kako se nada da se Excelsi nekretninama neće dogoditi da im prihod padne ispod 50 posto. Vijećnik Maro Kristić pohvalio je Dolores Lujić jer je iskoristila svoje dobre pregovaračke sposobnosti s Excelsa nekretninama. Vijećnika Maldena Gojuna brine smanjivanje varijabilnog dijela naknade na 10 posto, u slučaju poremećaja tržišta i pada prihoda Excelsa nekretnina.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik