nportal crop
nportal crop


Konstituirano Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, Marko Potrebica izabran za predsjednika/FOTO

Lip 12, 2017

Nakon himne i minute šutnje održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a sjednici je nazočilo svih 25 novoizabranih vijećnika.
Najprije je jednoglasno donesena odluka o izboru Mandatnog odbora, a Odbor je izabran u sastavu: Željko Raguž (DUSTRA) - predsjednik i Emilijo Puljizević (HDZ) i Tatjana Šimac Bonačić (SDP) - članovi.
Predsjednik Mandatnog odbora Željko Raguž podnio je izvješće ispred Mandatnog odbora te izvijestio koje su opcije ušle u Vijeće i s koliko mandata. To su HDZ s 10 mandata, HNS - HSLS, DUSTRA i DDS s po tri mandata, Most i SDP s dva mjesta i s po jednim mjestom HSS i KLGB 'Srđ je Grad'. Umjesto Frankovića koji je izabran za gradonačelnika u vijeće je ušao Ivo Lučić. Umjesto Antonele Svilarić koja je podnijela ostavku iz osobnih razloga, u vijeće je ušao DDS - ov Ivan Jelčić. Umjesto HNS - ovca Valentina Dujmovića i HDZ - ovog Ivana Maslaća ušli su Miho Obradović (HNS) i Nikolina Soko (HDZ). Mandat u mirovanje stavila je i Zrinka Raguž (HDZ), a umjesto nje u Vijeće ulazi Katarina Doršner (HDZ).
U Gradsko vijeće ušli su, dakle, u ime HDZ - a Marijo Bekić, Katarina Doršner, Ivo Lučić, Krešimir Marković, Pero Milković, Blaž Pezo, Marko Potrebica, Nikolina Soko, Emilio Puljizević i Gordan Špero. U ime DDS ušli su Lukša Matušić, Terezina Orlić te Ivan Jelčić, a u ime DUSTRA - e Željko Raguž, Rikard Rossetti i Ivana Šepak. SDP predstavljaju Mladen Gojun i Tatjana Šimac Bonačić, Most nezavisnih lista Maro Kristić i Dolores Lujić, a listu Srđ je Grad Ljubomir Nikolić. HNS u Gradskom vijeću zastupa Miho Obradović, a nezavisni vijećnici su Nenad Vekarić i Matija Čale Mratović. U ime HSS-a u Vijeće je ušao Vido Bogdanović.
Nakon toga uslijedila je svečana prisega svakog od pojedinih vijećnika. Potom je Ivan Jelčić (DDS) imenovan predsjednikom Odbora za izbor i imenovanja, potpredsjednicom tog odbora izabrana je Katarina Doršner (HDZ), a članovima su imenovani Blaž Pezo (HDZ), Maro Kristić (Most) i Mladen Gojun (SDP). Taj je prijedlog usvojen, a jedan je vijećnik bio suzdržan.
Sljedeća točka dnevnog reda bila je izbor predsjednika Gradskog vijeća, a na tu je poziciju izabran Marko Potrebica (HDZ). Pri ovom glasovanju suzdržan je bio Miho Obradović, dok je protiv Potrebičina imenovanja glasovao Ljubo Nikolić.
Prije novoizabranog predsjednika Gradskog vijeća, okupljenima se obrati gradonačelnik Mato Franković koji je kazao kako je prošlo vrijeme izbora i kako se dalje treba nastaviti natjecati idejama i projektima.
"Iza nas je jedan mali dio negativne kampanje, no to je iza nas. Ispred nas je Grad. Pozivam vas da u sljedeće četiri godine zajedno radimo i kritiziramo jedni druge. Svaki mjesec ću izvještavati Vijeće o svemu što sam radio u mjesec dana. Gradsko vijeće je mjesto gdje se treba raspravljati o problemima Grada i gdje se treba otvoreno progovarati te kritizirati gradsku upravu. No, to je i mjesto preuzimanja odgovornosti. Tu smo jedni za druge. Želim da nam nit vodilja bude 'Obliti privatorum publica curate", naglasio je Franković.
Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica koji je naglasio kako će se donijeti plan rada Gradskog vijeća te kako Gradsko vijeće želi promovirati odgovorno i zajedničko djelovanje.
"Kao predsjednik Vijeća bit ću ponizan, skroman i služiti interesu građana. Naša demokracija je krhka, samo 25 godina. Ponašanje svakoga od nas jača ili slabi demokratske procese. Napravimo iskorak i dozvolimo da Hrvatska postane zemlja zapadne demokracije i da punim jedrima zaplovimo dalje", naglasio je Potrebica pritom zahvalivši prvom predsjedniku Hrvatske Franju Tuđmanu i braniteljima jer su oni "ostvarili suverenu i slobodnu Hrvatsku".
"Ne živimo u prošlosti nego zakoračimo prema budućnosti i uz Božji blagoslov vodimo grad". kazao je Potrebica.
Kao prvi potpredsjednik Gradskog vijeća izabran je Željko Raguž (DUSTRA), većinom glasova, uz jedan suzdržan (Obradović) i jedan glas protiv (Nikolić). Za drugog potpredsjednika jednoglasno je izabran Mladen Gojun (SDP).
Na dnevni red uvrštena je i dodatna točka i to osnivanje Odbora za proračun i financije.
"U Odbor za proračun i financije predlažu se Marko Potrebica (HDZ) kao predsjednik, Terezina Orlić (DDS) kao potpredsjednica te članovi Blaž Pezo (HDZ), Željko Raguž (DUSTRA), Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad), Šimac Bonačić (SDP), Gordan Špero (HDZ), Miho Obradović (HNS), Vido Bogdanović (HSU)", izvijestio je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Ivan Jelčić, nakon čega je prijedlog jednoglasno usvojen.
Na kraju predsjednik Gradskog vijeća mrko Potrebica istaknuo je da u Gradskom vijeću od danas sjedi i dvoje nezavisnih vijećnika Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić, s obzirom da su izašli iz HNS-a. Potrebica je zahvalio i dosadašnjoj povjerenici Vlade za Dubrovnik Nadi Medović na uspješnom vođenju grada.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik