nportal crop
nportal crop


Sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća: Prisegnula vijećnica Patricija Mage Vidak, čeka se usvajanje proračuna

Lip 30, 2017

Druga je sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u tijeku, a na njoj je prisutno 24 od 25 vijećnika. Dnevni red dopunjen je s osam točaka koje će se razmatrati uz postojećih 20, a vijećnici su redom prihvatili dopunu dnevnog reda. Ljubo Nikolić u ime KLGB Srđ je grad predložio je uvrštenje na dnevni red točke o ukidanju koncesijskog ugovora za Tvrđavu Imperijal, navodeći da je ovaj ugovor raskinut s danom donošenja UPU - a, a točka nije uvrštena u dnevni red jer nije dobila potrebnu većinu glasova. Najprije je predsjednik Mandatnog odbora podnio izvješće te je kazao kako umjesto DDS - ova Lukše Matušića u Gradsko vijeće ulazi Patricija Mage Vidak, nakon čega je nova vijećnica prisegnula.
Nakon prisege, prešlo se na vijećnička pitanja. Gordan Špero (HDZ) najprije je pitao gradonačelnika Frankovića o istezalištima barki na Batali i Posatu s obzirom da građani nisu zadovoljni njihovim stanjem. Također, pitao je i za izvođenje radova u tijeku turističke sezone jer su se stanovnici Karmena žalili na buku jer radnici prevoze građevinski materijal, a postoji zabrana rada takvih strojeva od 15. 6. Gradonačelnik mu je odgovorio kako će o istezalištu Batala upit uputiti tvrtki koja je u 40 postotnom vlasništvu grada. Što se tiče građevinskih radova, gradonačelnik je istaknuo kako će se radovi odvijati od 9 do 14 tamo gdje neće utjecati na kvalitetu života građana ili pružanja usluge.
Vijećnik Emilio Puljizević (HDZ) pitao je gradonačelnika za potpisivanje kolektivnog ugovora s Dubrovačkim vatrogascima čime bi se oni izjednačili sa zaposlenicima gradske uprave kao i vezano za autobusna ugibališta u Zatonu koja treba izgraditi na što je Franković odgovorio kako je kolektivni ugovor vatrogasaca obveza grada te kako će se za to pronaći sredstva nakon rebalansa proračuna. Također, gradonačelnik je istaknuo da se o autobusnim ugibalištima razgovaralo te su Hrvatske ceste odlučile financirati izgradnju autobusnih stanica, ali grad mora za to nabaviti zemljište.
Željka Raguža (DUSTRA) zanimalo je zašto se u dubrovačke vrtiće upisuju samo djeca koja su navršila godinu dana do 1.9. , a privremeni pročelnik Miho Katičić odgovorio mu je da je napravljen novi pravilnik koji će riješiti problem upisa djece nakon 31. kolovoza te kako nema liste čekanja, već postoje i slobodna mjesta za djecu koja se upisuju nakon 1. rujna. Gradonačelnik je najavio izgradnju dva nova vrtića te spomenuo važnost nadgradnje vrtića Palčica. Vijećnik Krešimir Marković (HDZ) gradonačelnika je pitao kako će riješiti problem s parkingom u Dubrovniku na što mu je Franković odgovorio da je apsolutno rješenje ovog problema u garažama kroz projekte javno - privatnog partnerstva.
"Vjerujem da ćemo nakon što završimo priču s Excelsa nekretninama i sklopimo ugovor za koncesiju na žičaru srediti nova garažna mjesta pa na platou Pila nećemo više gledati prizore gužve. Moj je cilj da u nadolazećem razdoblju kupimo garažu na Ilijinoj glavici da ona bude u vlasništvu Sanitata", kazao je gradonačelnik.
Ivana Šepak (DUSTRA) izložila je problem turističkih vodiča s obzirom da svi turistički vodiči mogu doći u Hrvatsku i voditi goste jer je Hrvatska ušla u Europsku uniju bez da su prošli obuku koju su prošli dubrovački vodiči. Šepak je pitala gradonačelnika kako će zaštititi interese dubrovačkih vodiča, na što joj je on odgovorio kako lokalne vodiče svakako treba zaštititi, kako mnogi rade na crno te da će grad predložiti da i lokalne samouprave mogu kažnjavati vodiče koji ne rade po propisima.
Maro Kristić (MOST) pitao je gradonačelnika za azil za životinje na što mu je Franković kazao kako se trenutačno ispituje eventualna škodljivost lokacije za stanovnike okolnih mjesta, ali kako je novac za to osiguran.
Miho Obradović (HNS) pitao je gradonačelnika što je sa sortirnicom pošte, kada će ona biti vraćena u Dubrovnik, a gradonačelnik je odgovorio da se taj problem rješava. Obradović je također pitao zamjenicu Tepšić planira li ona ukinuti Zimski festival, na što je ona kazala kako festival ide dalje, a da će se kućice na Stradunu redefinirati.
Ivan Jelčić (DDS) dotaknuo se uredbe o neprikladnom oblačenju zbog kojeg se građani tuže po društvenim mrežama i istaknuo je kako se time ne poštuje grad. Pitao je gradonačelnika ima li kakvo rješenje ovog problema na što mu je on odgovorio da povijesna jezgra nije primjereno mjesto gdje bi turisti trebali hodati neprimjereno obučeni te je dodao kako treba osvijestiti turiste putem turističkih agencija i penalizirati kao krajnji korak takvo ponašanje.
Ivo Lučić (HDZ) istaknuo je kako Gornja sela još uvijek nemaju vodu i apelirao da se to što prije riješi s obzirom na novu upravu Vodovoda.
Slijedi treća točka dnevnog reda - proračun Grada Dubrovnika.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik