nportal crop
nportal crop


Prihvaćen prijedlog proračuna Grada Dubrovnika

Lip 30, 2017

S 23 glasa za i jednim protiv usvojen je prijedlog proračun grada Dubrovnika za 2017. Jedini amandman koji je prihvaćen jest onaj gradonačelnikov u kojem je naveo da "u ovom trenutku zbog kompleksnosti poslovanja DURA - e, smatra da nije potrebno ni dobro sada joj davati sredstva s obzirom da je ova agencija i u prošlosti novac koristila nenamjenski.
"Predlažem da umjesto toga tim novcima kupimo vozilo za Hitnu medicinsku pomoć i upotrijebimo ga za pomoć HGSS - u i dobrovoljnim vatrogasnim društvima", naglasio je gradonačelnik.
Gradonačelnik je izvijestio da je grad Dubrovnik u prvih šest mjeseci ostvario 96 posto planiranih prihoda, a što se tiče rashoda, ostvareno je 80 posto. Proračun za 2017. planiran je u iznosu od preko 432 milijuna kuna.
"Ovaj je proračun privremen i omogućuje gradu normalno funkcioniranje. Ne mogu prihvatiti amandmane jer smatram da svi vijećnici trebaju sudjelovati u kreiranju proračuna kako bi bio u potpunosti transparentan. Molim vas da prihvatite proračun u izvornom obliku jer se radi o privremenom proračunu. Nakon reorganizacije gradske uprave napravit ćemo zajedno novi proračun. Nećemo dopustiti da ostane višak sredstava u proračun jer ću to smatrati neuspjehom. Treba planirati i realizirati, ako to ne radimo do nas je", naglasio je gradonačelnik.
Inače, amandmane na prijedlog proračuna imalo je nekoliko vijećnika pa je tako Ljubo Nikolić podnio amandman u kojem je predložio da se naknada za vijećnike smanji na 600 kuna mjesečno, čime bi se uštedilo 237 tisuća kuna. Gradonačelnik je kazao kako razumije njegovu poruku, ali kako je biti vijećnik grada čast i odgovornost te kako misli da je naknada od 1500 kuna sasvim adekvatna jer se mora poštivati funkcija vijećnika, a svaki od vijećnika ima pravo preusmjeriti tu naknadu tamo gdje želi.
Miho Obradović (HNS) podnio je četiri amandmana i to mjesečni dodatak umirovljenicima na 300 kuna, za sve sugrađane koji nemaju mirovinu osigurati 500 kuna pomoći, treći se amandman odnosio na vrtiće, a četvrti je povećanje subvencija za podstanare.
Nenad Vekarić (nezavisni) podnio je amandman za povećanje iznosa za žičaru s 15 na 18 milijuna kuna, predložio je i povećanje naknade za osobe u posebno teškim uvjetima s 500 na 700 kuna mjesečno, zatim povećanje naknade za 190 osoba s posebnim potrebama, kao i naknadu Sanitatu za mjesečne karte građanima, naknadu Libertasu za pokaze nezaposlenih kao i povećanje naknade za novorođenu djecu.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik