nportal crop
nportal crop

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Rezultati revizije u Sanitatu proslijeđeni Općinskom državnom odvjetništvu

Ruj 28, 2017

Peta je sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća u tijeku, dnevni red od 14 točaka dopunjen je s još dvije i to točkom o biranju članova u Upravno vijeće Zaklade Blaga djela i o financiranju Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA - e. Tijekom vijećničkih pitanja, vijećnik Pero Milković (HDZ) pitao je što je s projektom POS stanova za mlade obitelji u Solitudu na što mu je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić odgovorila da će to biti POS na dubrovački način koji će riješiti probleme za deset obitelji.

"Plaćat će se najam deset godina, a nakon toga će postojati mogućnost otkupa. Sama lista će se formirati nakon što se riješe svi imovinsko-pravni odnosi, a nadam se da će to biti tijekom iduće godine", kazala je zamjenica Tokić.

Vijećnicu Dolores Lujić (MOST) zanimalo je zašto se točka o projektu golfa na Srđu nikad ne uvrsti u dnevni red kako bi se saznale sve relevantne činjenice, na što joj je gradonačelnik Franković odgovorio da će raskinuti ugovor s Razvoj golfom ako to bude moguće bez štete po građane Dubrovnika. Pitanje o trajektu koji bi povezivao Brsečine i Šipan povukao je vijećnik Željko Raguž (DUSTRA) koji je predložio izgradnju pristaništa na obje strane, a zamjenica Tokić mu je odgovorila da je to u nadležnosti Županije te kako taj projekt ima punu potporu, a dodala je da će Grad napraviti kompletnu infrastrukturu projekt.

Vijećnici Blaž Pezo (HDZ) i Terezina Orlić (DDS) pitali su što je sa Strategijom turizma i odredbama o kruzing turizmu na što im je zamjenica Jelka Tepšić kazala da grad želi odraditi prvu fazu strategije u dogovoru sa Sveučilištem u Dubrovniku, što je zakazano za sljedeći tjedan kako bi svi bitni akteri analizirali jer bi, kako je kazala, bilo neozbiljno da je dokument ponuđen Vijeću bez upoznavanja s istim.

"Svjesni smo da nam je Grad u gužvama, potrebno je napraviti određene korake da bi se osigurala bolja protočnost. Jedan od tih projekata je i Respect the City", naglasila je Tepšić.

Vijećnicu Katarinu Doršner (HDZ) zanimalo je kada će se riješiti Fond za socijalno ugrožene branitelje i njihove obitelji, a zamjenica Tepšić joj je odgovorila da će Fond biti pokrenut za sljedeću godinu jer proračun za ovu to ne dopušta. Vijećnik Mladen Gojun (SDP) pitao je je li Grad spreman financirati nadogradnju mula na Lopudu ispred hotela Grand, kao i hoće li se uvesti reda u korištenje javnih površina na tom otoku. Zamjenica Tokić je odgovorila kako će grad sudjelovati u projektu nadogradnje pristana na Lopudu.

Vijećnik Gordan Špero (HDZ) istaknuo je kako se šokirao kada je vidio slike koje je Vodovod napravio u kanalizaciji u povijesnoj jezgri te je pitao kada će se to stanje riješiti. Također, uputio je pitanje o tome što će se napraviti po pitanju Pustijerne i projekta Arheološkog muzeja.

"Fotografije koje su izašle u medije su samo mali dio, ti kanali su visoki 1,4 metra. I idemo u izradu projekta odmah po završetku Zimskog festivala. Jedna strana tvrtka nam je dala rješenje po kojem bi se otvorilo pet rupa u Stradunu i kako bi se čistilo. Te rupe ne bi bile odjednom otvarane, a nakon čišćenja dolje bi se stavljale keramičke pločice da se kanalizacija ne bi dalje taložila. To će trajati od četiri do šest mjeseci, a kako bi spriječili neugodni mirisi na te rupe će se postaviti veliki boksevi koji će neugodne mirise usmjeravati prema gore. Sporedne ulice će se morati čistiti ručno, a svi novi objekti moraju imati separatore, a ne vidim zašto to ne bi nametnuli obvezu postojećima", naglasila je Tokić te dodala da što se tiče Pustijerne početkom iduće godine kreće natječaj za obnovu kulturne baštine.

"U zgradi zatvora planira se preseliti Arheološki muzej, a za Bastion sv. Spasa treba napraviti ispitivanje i odrediti kulturnu namjenu. Zavod za obnovu Dubrovnika u svom programu nosi izradu te dokumentacije", objasnila je Tokić.

Iako je svojedobno bilo najavljeno da će se na sjednici raspravljati o revizorskom izvješću Sanitata, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazao je kako to ipak neće biti tako jer vijećnici nisu imali dovoljno vremena upoznati se s detaljima izvješća. Vijećnik Marijo Bekić (HDZ) uputio je pitanje o tome što je Grad Dubrovnik poduzeo po pitanju revizorskog izvješća u Sanitatu koje, kako je istaknuo, "vrvi nelegalnostima" na što mu je gradonačelnik Franković odgovorio kako je Općinskom državnom odvjetniku proslijedio izvješće revizije te da ga je poslao i na adresu Ministarstva financija. Vijećnik Krešimir Marković (HDZ) pitao je zamjenicu Tokić kad će se urediti magistrala od Nuncijate do Ilijine glavice. Također, pitao je i hoće li se urediti šetnica od Depozita prema Gradu i kad će se na Zagrebačkoj konačno urediti asfalt? Zamjenica Tokić mu je odgovorila kako je magistrala u nadležnosti Hrvatskih cesta.

"Projekt je napravljen, on je jako dobar, ali problem je studija utjecaja vizura, HIA, koja je obvezna prema Ministarstvu kulture i UNESCO - u i to za cijelo područje južne padine Srđa i to je planirano u rebalansu koji je danas na klupama, a trajat će 4 do 6 mjeseci i mi smo to uzeli u obvezu i sami ćemo to financirati da ubrzamo radove", naglasila je Tokić.

Maro Kristić (MOST) pitao je što se događa s vlasništvom garaže na Ilijinoj glavici koja i dalje visi nad vratom Grada Dubrovnika? Pitao je i što je s ugovorom s koncesionarom za terminal u Gružu? Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica mu je odgovorio da je ugovor o koncesiji za terminal neminovno ništetan.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik