nportal crop
nportal crop

GRADSKO VIJEĆE: Prihvaćen plan mreže dječjih vrtića u Dubrovniku, konačno slijedi uređenje parka Gradac

Ruj 28, 2017

Nakon vijećničkih pitanja na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika vijećnici su usvojili Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za prvo polugodište 2017.

"Prvi rebalans je posljedica odluke o reorganizaciji uprave, dobili smo nove upravne odjele. Sukladno svemu tome, odjeli su trebali dobiti svoja financijska sredstva. Prihodi koji se tiču odluke za šest mjeseci su 189 milijuna kuna, a jedna od najznačajnijih stavki su porezni prihodi. Rashodi su planirani sintetički po skupinama, a jedan od značajnijih su rashodi za zaposlene u iznosu oko 50 milijuna. Što se tiče nepodmirenih obveza, tu je 30 milijuna kuna na dan 30. lipnja, ali one su uglavnom podmirene u srpnju", obrazložila je privremena pročelnica UO za financije Anita Burić.

Burić je dodala da se dva milijuna kuna povećanja prihoda prebacuju na stavku financiranja Zimskog festivala. Sa stavke odvoza otpada za Čistoću prebacuje se nešto više od tri milijuna kuna za potrebe Libertasa. Vijećnik Nikolić (KLGB Srđ je Grad), kazao je kako je "ovim rebalansom sve isto, osim dva milijuna kuna više u kobasice" na što mu je gradonačelnik Franković odgovorio da "Zimski festival nisu samo kobasice, već će Grad, kako je kazao, živjeti tijekom cijelog prosinca, ne samo povijesna jezgra, nego i Lapad i Mokošica. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu usvojen je većinom glasova, uz dva suzdržana glasa.

Gradski su vijećnici jednoglasno usvojili Prijedlog plana mreže dječjih vrtića na području Grada Dubrovnika. Naime, kako je objasnila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, ustanova Dječji vrtići Dubrovnik dijeli se na tri ustanove. To je prvi korak, nakon čega to ide na suglasnost Županiji.

"Cilj je podići razinu predškolskog odgoja dubrovačkih vrtića i svjesni smo svih nedostataka, ovime se stvaraju preduvjeti za nadogradnje i izgradnje vrtića", naglasila je Tepšić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica dotaknuo se pitanja Dječjeg vrtića Čarolija kojemu prijeti zatvaranje jer se nalazi u zgradi poslovno - stambene namijene, što zakon ne dopušta.

"Htio sam apelirati i pomoći vrtiću Čarolija koji je upao u sulud procijep. Bivša gradska vlast je smještala vrtiće u zgrade, nemaju suglasnost i otvarani su bez suglasnosti Ureda državne uprave. Nije to kritika, bilo je u najboljoj namjeri. Bolje je išta nego ništa, ne prozivam nikoga, ali to je samo realno stanje. Treba apelirati na Ministarstvo da napravi izuzetke. Djecu iz Čarolije nećemo imati gdje smjestiti, a imamo nezaposlene osobe. Apsurdno je da se zatvara vrtić koji ispunja sve uvjete kao i ostali vrtići", kazao je Potrebica.

Prijedlog zaključka o imenovanju posebnog Povjerenstva za verifikaciju Programa za provedbu državnog, javnog, otvorenog za realizaciju u jednom stupnju i anonimnog natječaja krajobrazne arhitekture za park Gradac u Dubrovniku vijećnici su također jednoglasno usvojili uz amandman Ljuba Nikolića za proširenje Povjerenstva za dva nezavisna člana, predstavnika građana kojeg će izabrati kotar Pile - Kono, dok će drugi član biti predstavnik Društva arhitekata. Kako je izložila zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić, "ovaj se prijedlog odnosi na zonu u vlasništvu Grada, dakle na sam park.

"Početni korak je imenovanje povjerenstva, a tu će biti resorna pročelnica Jelena Lončarić, Olga Muratti i ja. Povjerenstvo će donijeti program temeljem čega će se raspisati natječaj", kazala je Tokić.

Vijećnica Doršner (HDZ) istaknula je kako se Gradac mora zaštititi od megalomanskih projekata i kafića. Vijećnik Gojun (SDP) rekao je da ga čudi da u Povjerenstvu nema nijednog krajobraznog arhitekta dok je vijećnika Raguža (DUSTRA) zanimalo zašto u tom Povjerenstvu nema nijednog predstavnika Vrtlara. Zamjenica Tokić naglasila je kako su ona kao arhitektica, ali i resorna pročelnica Jelena Lončarić kompetentne te je dodala da će sukladno amandmanu Ljuba Nikolića u Povjerenstvo imenovati netko ispred Društva arhitekata. Na Ragužev upit rekla je kako nema potrebe da u Povjerenstvu bude netko iz Vrtlara jer je riječ o tvrtki koja je "izvršitelj".

Vijećnici su odlučivali i o Prijedlogu rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća zaklade Blaga djela te su kao članovi predloženi Mario Dujić, Maro Kristić, Krunoslav Težak, Nada Medović i Terezina Orlić. Ovom točkom zaključena je peta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik