nportal crop
nportal crop
Iphone Iphone Ilustracija/Pixabay

OPREZ: Nova vrsta zlonamjernog softvera prikrivena je u mobilnim aplikacijama

Sij 21, 2018

Stručnjaci za računalnu sigurnost otkrili su novu vrstu zlonamjernog softvera u najmanje 56 aplikacija u Googleovoj trgovini Play. GhostTeam osmišljen je za krađu korisničkih imena i lozinki, a ujedno će vas agresivno zasuti reklamama sa skočnim prozorima. Prikriva se kao aplikacija za baterijsku svjetiljku, kompas, skener QR kodova, čišćenje pametnog telefona, zabavu u raznim oblicima, životni stil i preuzimanje video zapisa, između ostalog, prenosi Poslovni.hr.

Kao što je to često slučaj, same aplikacije ne sadrže zlonamjerni računalni kod, zbog čega im je i odobreno uvrštavanje u katalog Google Playa. Ali, jednom kad ih instalirate prvo provjere je li uređaj emulator ili virtualno okruženje pa nakon toga preuzmu GhostTeam koji od vlasnika traži odobrenje za pristup administratorskim ovlastima.

Prikuplja podatke o uređaju na kojem se nalazi, lokaciji, jeziku i parametrima prikaza. Čim otvorite aplikaciju za Facebook od vas će tražiti ponovno logiranje kao potvrdu. Kad unesete korisničko ime i lozinku poslat će ih svom tvorcu. Ti ukradeni podaci mogu poslužiti za isporuku daleko štetnijeg zlonamjernog softvera ili preuzimanje korisničkog računa, kao i za krađu osobnih podataka i digitalnog identiteta.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik