nportal crop
nportal crop

'Ako ste umorni, zaustavite se': Projekt udruge Sigurnost u prometu pokazao odlične rezultate

Kol 11, 2017

Većina vozača zacijelo je uz autocestu primijetila natpis „Ako ste umorni, zaustavite se“. Za taj je slogan zaslužna udruga Sigurnost u prometu koja je ovaj projekt pokrenula potaknuta poraznom statistikom broja osoba koje su na prometnicama poginule u prometnim nesrećama. Kako su izvijestili na svojoj Facebook stranici, „tijekom razdoblja 1991.- 2015. na području državne ceste D-8, od GP Zaton doli do GP Karasovići kao i na dijelu državne ceste D-8 iznad grada Dubrovnika, poginulo je blizu stotinu stranih državljana“.
Osobe koje su poginule u tim prometnim nesrećama, prema podacima Udruge, uglavnom su bile mlađe dobi, često se radilo o djeci, a najteži događaj bio je na područja mjesta Slano gdje je stradala jedna cijela obitelj, a samim time i više izgubljenih budućih generacija! Cilj projekta ove udruge bio je upozoriti strane državljane o štetnosti umora kao uzročnika prometnih nesreća, s obzirom da su stradalnici strani državljani koji su Dubrovnik odabrali kao turističku destinaciju ili im je Grad poslužio kao tranzitna točka te im vrijeme za upravljačem vozila traje ponekad i duže od 15 sati, samim time pozvati ih na odgovorno ponašanje i time smanjiti broj nesreća te skupine sudionika. Tijekom turističke sezone 2016./2017. započelo se s projektom na način da su se izradile i na pet različitih točaka navedene dionice postavile prometne ploče sa natpisom na hrvatskom i engleskom govornom jeziku "AKO STE UMORNI, ZAUSTAVITE SE"!
Iz udruge Sigurnost u prometu javljaju dobre vijesti o uspješnosti projekta i njegovu nastavku i proširenju.
„Ovom prilikom Vas obavještavamo da smo kratkom evaluacijom projekta utvrdili da se u turističkoj sezoni 2016/2017. i polovici turističke sezone 2017/2018, broj prometnih nesreća sa stranim državljanima i uzrokom umora smanjio za više od 50 posto dok je smrtnost svedena na nulu, čime se projekt pokazao kao pun "pogodak" te će sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa kao takav zaživjeti na području priobalja cijele RH u sezoni 2018./2019. što nas posebno veseli kao autore! Ono što nas veseli je to da smo uspjeli smanjiti smrtnost na državnoj cesti D-8 u ljetnim mjesecima, unatoč što su neki smatrali to dijelom sreće“, istaknuli su na svojoj Facebook stranici iz udruge Sigurnost u prometu.
„Zajedno možemo više, prevencija nema granica!', istaknuli su iz udruge Sigurnost u prometu.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik