nportal

DRUGA STRANA MEDALJE: U Dubrovniku 30 posto manje putnika s kružnih putovanja

Ruj 13, 2017

Prema podacima Lučke uprave Dubrovnik, broj posjetitelja koji u naš Grad pristižu brodovima s kružnih putovanja opao je za trećinu, odnosno manji je za 30 posto u odnosu na 2013. godinu, kada ih je bilo ukupno gotovo milijun. Posljedica je ovo, kako tvrdi ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, krize koja je zahvatila cruising industriju na području Mediterana, ali i u tehničkim preduvjetima koje nije ispunila Venecija – uz Dubrovnik najpopularnije cruising odredište na Jadranu. Mada ovaj trend ide u prilog prilagođavanju standardima propisanim UNESCO – om, prema kojem se kapacitet prihvata turista ne smije penjati preko osam tisuća dnevno, ono nije produkt strateškog planiranja prethodne vlasti, već nam se, usudili bismo se reći, posrećilo.

Znači li to da je stigao kraj nesnosnim kolonama ljudi kako u povijesnoj gradskoj jezgri tako i vozila na dubrovačkim prometnicama? S navedenim se ne bi složio dugogodišnji stručnjak s polja turizma - Neven Jurković. Štoviše, situacija se zakuhava.

„U svijetu je trenutno konjunktura izgradnje velikih putničkih brodova, ujedno i najveći broj narudžbi u povijesti uopće. To znači da cruising industrija kreće strahovito naprijed. Polovica tog brodovlja kapaciteta je preko 150 tisuća bruto registarskih tona. Doduše, niti jedan brod te veličine nije još uplovio u Dubrovnik, barem za sada“, navodi Jurković.

Prema Jurkovićevim riječima, pad broja turista ima i drugu stranu medalje. Naime, kao sredstvo borbe protiv prenatrpanosti posljednjih godina služili smo se negativnim porukama koje smo odašiljali na tržište, umjesto da smo doskočili planskom rješavanju ove problematike.

„Problem je dosta kompleksan, za njega je potrebna ozbiljna studija kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do smanjenja broja putnika. Prvo, mi ne znamo što hoćemo, koliku bismo brojku htjeli. Osim toga treba imati na umu da smo izgradili četiri veza. Kao uzrok smanjenja može se uzeti i činjenica da mi nismo jedini turistički grad na Jadranu, nismo sami, puno toga što smo sijali kroz posljednje četiri godine sada nam se počelo odbijati od glavu. Danas nema prijevoznih sredstava malog kapaciteta, ovaj posao se može raditi samo ako smo spremni ih prihvatiti“, objašnjava Neven Jurković.

Rješenje, kako ističe, leži u strateškom promišljanju Dubrovnika kao cruising destinacije. Ukoliko nastavimo sa stavom kako određena vrsta posjetitelja u Gradu nije dobrodošla, tko kaže da ga pogrešno neće protumačiti, primjerice, zrakoplovne i autobusne agencije. Trebamo biti puno suptilniji i obzirniji jer, u konačnici, drastičan pad broja turista jednak je manjoj zaradi. Stoga, „nemojmo tražiti krivca sa strane, on je u dobrome dijelu u nama samima“, zaključuje ovaj dugogodišnji turistički djelatnik.

 

Leona Rašica

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik