nportal crop
nportal crop
BESKOMPROMISNO POMAGANJE: 'Tu smo jedni za druge, darujte svoje vrijeme najpotrebitijima!' Facebook/Skac DU

BESKOMPROMISNO POMAGANJE: 'Tu smo jedni za druge, darujte svoje vrijeme najpotrebitijima!'

Lis 11, 2017

Dubrovnik je i ove godine uz još pet hrvatskih gradova uključen u međunarodnu volontersku akciju „72 sata bez kompromisa“ u kojoj će od 12. do 15. listopada stotinjak volontera staviti svoje vrijeme na raspolaganje kako bi pomogli sugrađanima u potrebi. Cilj je akcije promicanje „beskompromisnog“ volonterstva što podrazumijeva da osobe koje su uključene u akciju ne znaju točno koji im je zadatak dodijeljen sve do dolaska na mjesto na kojem su potrebni, a sve kako bi pomagali bez obzira na osobne afinitete.

„Pomažemo najpotrebitijim građanima, svima koji trebaju bilo kakvu pomoć od društvene i socijalne do fizičke i materijalne. Kroz tri dana akcije trudimo se angažirati ljude da budu senzibilni prema građanima i to bez kompromisa. Oni koji se prijave daruju svoje vrijeme, a mi ih raspoređujemo tamo gdje su najpotrebniji“, kazala je za Nportal pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko.

Ove godine bogat program akcije uključivat će radionice kuhanja i pravljenja kolača za obitelji i osobe lošijeg imovinskog stanja, dječje radionice, pomoć oko adaptacije kuća uključujući bojanje, čišćenje, nabavljanje novog namještaja, iznošenje staroga te sve za čim se ukaže potreba.

„Redovito imamo stotinjak volontera, a toliko ih očekujemo i ove godine. Ova je akcija posebno iskustvo jer čovjek ne zna gdje ide i što će ga dočekati, a opet je to mladim ljudima i vrsta avanture. Jedne godine smo namjerno poslali muške da rade kolače, a žene da pituravaju pa je bilo urnebesno“, priča Marčinko.

Dosadašnji volonteri imali su odlična iskustva i rado se ponovno odazivlju.

„Da sami biramo gdje ćemo volontirati u sklopu akcije sigurno si ne bi izabrali to što nas je dopalo, a gdje nam je na kraju bilo odlično, što mnogi volonteri mogu potvrditi. Divno je svojih nekoliko sati staviti na raspolaganje i pomoći nekome da krene ispočetka. Tu smo jedni za druge“, poručuje za Nportal pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik