nportal crop
nportal crop
CIGARETE: Pušači, evo za koliko će narasti cijene u sljedeće tri godine! Ilustracija/PixaBay

CIGARETE: Pušači, evo za koliko će narasti cijene u sljedeće tri godine!

Stu 14, 2017

Pušači u Hrvatskoj uskoro bi trebali plaćati skuplje cigarete kako bi se ozdravilo financijski sve bolesnije hrvatsko zdravstvo. Novi porezi, bez obzira na to kako će se zvati, pred vratima su hrvatskih građana i vrlo brzo može se očekivati uvođenje posebnih poreza na kupnju cigareta, a ako prođe prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića, i na alkoholna pića.

Porez na mobitele više nitko ne spominje, a na upravo završenom kongresu poslodavaca u zdravstvu koji je organizirala Udruga poslodavaca u zdravstvu u Opatiji dr. Dražen Jurković iznio je posebno zanimljiv prijedlog kako doći do gotovo 4,5 milijardi kuna, što bi bila osnova za ozdravljenje zdravstva. “Prve godine trebalo bi uvesti posebni porez na rizično ponašanje po kojem bi cigarete poskupjele tri kune, druge godine četiri, a treće pet. Tako bi prve godine direktno u sustav moglo doći 1,15 milijarda kuna, druge 1,5, a treće 1,8 milijarda.”

Dr. Jurković iznosi zabrinjavajuće brojke koje pokazuju da su Hrvati na samom vrhu po broju pušača, tako da puši čak 39 posto populacije. “Krajnje je alarmantna i brojka da se godišnje proda 400 milijuna kutija cigareta i naš je prijedlog da svi iznosi od posebnog poreza idu direktno HZZO-u, a ne državnoj riznici.”

Ministar Kujundžić predstavljajući novi zakon o zdravstvenoj zaštiti uporno tvrdi da sa 750 eura koliko se po glavi stanovnika u Hrvatskoj izdvaja za zdravstvo ne mogu očekivati vrhunske usluge za sve osiguranike i da je vrijeme da se, bez obzira na nepopularne mjere, razmisli kako doći do novca da se izbjegne kolaps sustava.

“Bio sam vrlo ponosan prije nekoliko dana kada su u Amsterdamu hrvatski liječnici proglašeni najuspješnijima po transplantacijama, jer naši liječnici i medicinsko osoblje rade u Hrvatskoj vrhunske zahvate. Istovremeno se povećavaju dugovi zdravstva u zemlji i trenutak je da svi zajedno otvoreno razgovaramo o tome kako sustav poboljšati i kako doći do neophodnih sredstava za to.

Mislim da je najbolje povećati cijene cigaretama i alkoholnim pićima, jer će u konačnici i populacija biti zdravija”, rekao nam je ministar, dok dr. Jurković smatra da ne treba ići tako široko.

“Na svaku najavu novog nameta, bez obzira koji mu je cilj, pa i tako plemeniti da se ozdravi zdravstvo javlja se veliki otpor raznih lobija. Mislim da u ovom času nemamo snage boriti se i protiv lobija koji zastupa interese proizvođača alkoholnih pića i mobilnih operatera. Dovoljan bi bio i otpor jednog lobija, pa ako uspije to savladati, već bi bio veliki uspjeh.”

I dok podaci izneseni na kongresu u Opatiji, koji je okupio više od 400 predstavnika zdravstvenih institucija iz cijele Hrvatske, krajnje zabrinjavajući, prije svega oni da se dugovi gomilaju i već su prešli 8 milijardi, ministar Kujundžić ima niz planova da se vrati sjaj hrvatske medicine. Tako se uskoro sprema nabava prvog robota koji će se koristiti kod operacija karcinoma pankreasa. U Češkoj je dvanaest takvih robota, u Sloveniji su dva, a pokazali su se uspješnijima od samih operatera. Prvi hrvatski robot bit će smješten na KBC-u Rebro, ali će ga koristiti svi u Hrvatskoj. Intenzivno traju pripreme i da se počne s radovima na izgradnji nove zagrebačke bolnice u Blatu, koja bi u budućnosti bila mjesto nacionalne dječje i sveučilišne bolnice, s 1000 vrhunskih specijalista. Drugo je pitanje koliko je sve to na dugom štapu, u vremenima nestašice novca i gomilanja dugova.

Više pročitajte OVDJE!

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik