nportal crop
nportal crop
Aleksandar Vučić i Kolunda Grabar-Kitarević Aleksandar Vučić i Kolunda Grabar-Kitarević Sreenshot/HRT4

PROSVJED NA JELAČIĆEVOM TRGU Svečani doček srbijanskog predsjednika

Velj 12, 2018

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u Hrvatsku. Svečani doček mu je priredila u svome uredu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ga je prošli mjesec pozvala u posjet.

Dvoje dužnosnika na Pantovčaku razgovaraju u četiri oka, a kasnije će im se priključiti izaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici, najavio je predsjedničin ured.

Nakon izjava za novinare oko 12.30, Vučić odlazi na Markov trg na odvojene sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Plenković je prošli tjedan najavio da s Vučićem želi razgovarati o ratnoj odšteti, a Vučić mu je uoči puta odgovorio da će dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.

Vučić je trebao u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjet odgođen zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u napadima na Hrvatsku. Srbijanskog predsjednika je u posjet prije dva tjedna pozvala hrvatska predsjednica sa željom da dvije države "nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima". Do njihova susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u lipnju 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se više od tisuću prosvjednika. Kažu, bilo bi ih i više da policija nije jutros u 7 sati zabranila već dogovoreni prosvjedni skup, pa se morao održati na Trgu bana Jelačića.

Upravo je zbog toga i činjenice da u Hrvatsku dolazi Aleksandar Vučić, orilo "izdaja", čuli su se jaki zvižduci, pogotovo u trenucima kad su se puštali Vučićevi govori koje je govorio 1994. u Glini te njima huškao protiv Hrvatske.

Pitanje je kako će se sve dalje razvijati. Prosvjednici najavljuju da će se njihov glas ipak čuti jer kreću prema Gornjem gradu. Kažu da će doći do posljednje policijske barikade kod Kamenitih vrata i onda će srbijanski predsjednik dobro čuti glas hrvatskog naroda.

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije planirala je organizirati mirni prosvjed u 10 sati na Trgu svetog Marka protiv dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb. No policija je zabranila okupljanje na tom trgu, pa je prosvjed organiziran na Trgu bana Josipa Jelačića.

U policijskom priopćenju stoji: Temeljem članka 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovom trgu.

S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14.

Ranije je najavljeno da se prosvjedu pod nazivom "Istinom u budućnost" udovicama pridružuje i udruga HVIDR-a.

Skup osiguravaju jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja.

Izvor: Hrt.hr

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik