Ispiši ovu stranicu
Kupari Kupari PixaBay

POVIJEST FIJASKA Kupari su u sto godina cvali jedino pod Česima i JNA

Velj 23, 2018

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je zaprijetio raskidom ugovora s ruskim ulagačima koji su prije dvije i pol godine pobijedili na natječaju za projekt Kupari. Time je u pitanje došla vrijedna investicija koja je nakon 25-petogodišnje agonije trebala revitalizirati ovo prestižno ljetovalište. Odluka hoće li se ruskim ulagačima oduzeti koncesija ili će se ipak naći kompromisno rješenje mogli bi saznati u petak kada bi se trebao održati sastanak predstavnika Ministarstva državne imovine, Ministarstva turizma, investitora i općine Župa dubrovačka

Devastirani hotelski kompleks kojim je do 1991. godine upravljala JNA ugovorom o koncesiji prije dvije i pol godine, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, prepušten je na upravljanje ruskoj Avenue grupi u vlasništvu Sergeja Gljadelkina.

Činilo se da sve ide po planu, a ruski ulagači sada su iznenađeni tvrdnjama ministra Marića, prema kojima je teško očekivati nastavak projekta jer se ne provode preuzete obveze. Doduše, priznaju da su prije nešto više od pola godine predložili određene izmjene u projektu koje se odnose na smanjenje broja smještajnih jedinica s 400 na 200 i promjenu hotelskog operatora.

Međutim tvrde da su državne institucije s kojima surađuju početkom studenoga 2017. i pisano prihvatile takvu izmjenu koncepta, a u prosincu je tvrtki Avenue ulaganja dostavljen i prijedlog aneksa ugovora.

Od prvog turističkog projekta u Kuparima prošlo je već gotovo sto godina, ali povijesne i političke okolnosti nikad nisu omogućile puno korištenje potencijala ove prestižne turističke lokacije.

Od davnina Kupari su bili posjed dubrovačke plemićke obitelji Kaboga, koja je ondje imala i svoj srednjovjekovni ljetnikovac i kuparicu - ciglanu u kojoj su se pravile kupe, cigle i pločice - prema kojoj je posjed dobio ime.

Nakon Prvog svjetskog rata posjed kupuju češki ulagači te grade hotelski kompleks namijenjen uglavnom češkim turistima. Turističke aktivnosti zaustavio je Drugi svjetski rat, tijekom kojeg je većina objekata devastirana i zapuštena. Nakon rata država nacionalizira kompleks i predaje ga Ministarstvu obrane za potrebe JNA, a tamo se uređuje vojno odmaralište koje djeluje sve do sredine 1991. godine.

Tijekom 60-ih i 70-ih krenuo je novi investicijski ciklus pa je u okviru vojnog odmarališta niknulo šest novih hotela (Goričina I i II, Pelegrin, Kupari, Galeb i Mladost) te vile Borovka i Dubravka.

Prije Domovinskog rata turistički kompleks Kupari ostvarivao je više od milijun i pol noćenja godišnje, a u hotelima je u sezoni radilo i do 800 ljudi.

Izvor: Tportal.hr