nportal crop
nportal crop
Ilustracija Ilustracija Flickr/Gill

JEDNAK PRISTUP ZA SVE U planu prilagodba brodskog prijevoza za osobe s invaliditetom

Tra 15, 2018

Ovog tjedna održan je sastanak između predstavnica Inicijative udruga OSI Republike Hrvatske te ministra Olega Butkovića, državne tajnice Maje Markovčić Kostelac, predsjednika uprave Jadrolinije Davida Sopte i Paule Vidović, ravnateljice Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Predstavnicima Ministarstva ukazano je na problem nepristupačnih trajekata, nakon čega je predstavljen plan resornog ministarstva za osiguranje pristupačnosti na trajektima i katamaranima. Naglašena je potreba da se pri izgradnji novih trajekata ugrađuju liftovi, a ne koso podizne sklopive platforme za čije upravljanje treba prethodno osigurati dva člana posade, kao što je slučaj u najnovijim trajektima Brač, Kornati, Krk i Mljet pa se pored postojećih platformi putnici u kolicima svejedno prenose.

Dogovoreno je da bi se za katamarane išlo u nabavku pristupnih rampi koje bi zamijenile postojeće nepristupačne “mostiće”. Osobama s invaliditetom osigurat će se samostalni ukrcaj tim rampama uz prethodnu najavu. Također, osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatnu kartu, 50% za pratnju i besplatnu kartu za osobno vozilo. Prvo slijedi prijelazno razdoblje, potom se do kraja godine ide na izmjenu zakona i izradu posebne kartice za OSI za pomorski prijevoz. Povlastica će se ostvarivati po jednakim kriterijima kao i za Smart Karticu, piše Dalmacija plus.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik