nportal crop
nportal crop

PROBLEMI NA OTOKU MASLINA: SUĐURAĐ

Kol 11, 2017

Bajkoviti Šipan, nadomak Grada. Iako najveći u skupini elafitskih otoka, na njemu se nalaze samo dva veća naselja: Šipanska luka na zapadnoj i Suđurađ na istočnoj strani otoka.
Već u drugoj polovici 15.stoljeća prvi se put spominje obitelj Sagroević-Stjepović-Krivonosić-Skočibuha koja označava početak povezanosti Šipana i Dubrovnika. Dva se brata Antun i Stijepo Sagroević-Krivonosić, spominju početkom 16.stoljeća, a postoje zabilješke i o imenima njihovih devet potomaka. Bili su vezani za pomorstvo, plovili do dalekih obala Engleske i Nizozemske. Zbog okršaja s gusarima i raznih opasnosti koje su prijetile u to doba, preživjela su samo dva sina, Vice koji je postao najugledniji predstavnik trgovačkog staleža svog vremena i Marin, svećenik koji je živio u Dubrovniku i Napulju.

SĐ

Procvat Šipana dogodio se za vrijeme Republike kada su glavne djelatnosti bile brodogradnja, maslinarstvo, pomorstvo, ribarstvo i vinogradarstvo. 42 ljetnikovca i 34 crkve dokazuju kako je ovaj lijepi otok bio prepoznat kao ladanje dubrovačke vlastele. Šipan je spomenicima najbogatiji otok u skupini Elafita.
Danas na Šipanu od nekadašnjih 7000 stanovnika živi oko 450. Otok je ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao otok s najviše maslina u odnosu na svoju veličinu i broj stanovnika.
Plaže, čisto more, zelenilo, spomenici, riba i poznato šipansko vino privlače turiste na otok. Svi žele dotaknuti malo ovog raja na Zemlji.
Dnevno, tijekom sezone, samo na istočnu stranu otoka stigne izletničkim brodovima veliki broj ljudi. Neki ostaju na ručku, neki pola sata, neki 45 minuta. Plaže se pune poput mrava koji dođu na mrvicu kruha, isto takvom brzinom se isprazne i ponovo pune kako se turisti izmjenjuju. Šipanci sa Suđurđa ih ljubazno dočekuju, nude ih čašom vina, osmijehom, ponosni na otok na kojem žive.
Međutim, Suđurađ već godinama vapi za pomoći Grada. Kažu nam mještani kako je prije tri godine vlast obećala doći i pružiti ruku,međutim od toga ništa. Nadaju se, kako će nova gradska vlast ipak promijeniti situaciju. Kažu i kako je gradonačelnik Franković obećao dolazak u rujnu i nadaju se kako ih neće iznevjeriti.

- Vidiš ovaj plac, to je središte otoka. Neravan, neuređen. To je naš trg. Ne treba puno solada kako bi ga poravnali, posadili travu, neko cvijeće, uredili ga da bude dostojan i lijep. Druga stvar koja nam je jako bitna, to je kanalizacija. Dnevno ođe dođe oko tisuću ljudi. Nekada je ta infrastruktura bila dovoljna za ovdašnje stanovnike, ali danas uz ovoliko turista, restorana, kafića, apartmana, jednostavno-nije.Ova kanalizacija ne može to podnijeti pa fekalije izlaze vanka, ne može se živjeti.I drugo, potreban nam je jedan wc za sve posjetitelje, jer kad se iskrcaju na otok nemaju đe poć na zahod. Onda nam uriniraju i prave veliku nuždu oko kuća i po uličicama. Ne zamjeramo im, jer stvarno nemaju đe....pričaju nam dva lokalca.

SĐ1

 

SĐ2

Nadamo se kako gradske vlasti neće iznevjeriti ove ljude. Zbog njih koji tamo žive, zbog svih turista, koji očekuju osnovno na otoku nadomak Dubrovnika. Za naš Šipan, otok maslina i vina, dobre hrane i prirodne ljepote.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik