nportal crop
nportal crop


Izašao novi broj „Zvona Delorite“

Pro 12, 2017

Župa Velike Gospe Uznesenja Marijina u Kuni izdala je 62. broj svoga župnog glasila „Zvona Delorite“. Novi broj, kojeg krasi fotografija župne crkve, izašao je u ozračju došašća te u pozdravom tekstu urednik glasila fra Josip Vidas i član uredničkog odbora fra Petar Perković svim svojim čitateljima i župljanima žele čestit i blagoslovljen Božić. Spomenuli su i kako smo svi mi sami odgovorni za vrijeme u kojem živimo te da se moramo potruditi okrenuti Kristu kako bi se mogli kroz došašće duhovno pripremiti za blagdan Božića: „Božić počinje u tebi, sestro i brate! Krist kao ljubav, radost i mir želi se roditi u tvom srcu i duši. Tako će naša Župa postati oaza sreće!“

Urednica Rina Tomelić u svom pismu čitateljima napomenula je kako se u listu trude donijeti i očuvati tradiciju pelješkog čovjeka, ali i ponuditi nova događanja s ciljem da u glasilu štivo za sebe mogu pronaći i mladi i stari. Pozvala je i sve one koji imaju lijepe uspomene i sjećanja na prošla vremena ovoga kraja da se jave uredništvu kako bi mogli svojim prilogom oplemeniti list. Na kraju je uputila i čestitku svima povodom nadolazećih blagdana.

Kao i u brojevima do sada u novom broju čekaju vas vijesti iz života župe ali i meditativni tekstovi te poezija i proza.

Ivo Santica se u prvom svom tekstu prisjetio kako se nekada slavio Božić i Uskrs u ovom kraju, dok je u drugom u rubrici „Sjećanje na prošla vremena“ pisao o Španjolskom kvartu, dijelu Potomja sjeverno od Prilaza. O magarcu, životinji bez koje je nekada težački život bio nezamisliv pisao je Tiho Milat.

U 62. broju glasila možete pročitati i osvrt na svećenika i glazbenika koji je zaslužan za himnu „Slava Deloriti“ pod nazivom „Naš – vaš don Kosto Selak“. Detaljno o narodnoj nošnji pelješke Župe, o vrstama te koje su se za koju prigodu i namjenu nosile napisala je Marija Mrgduć. U tekstu „Jematva! Radost!“ u kojem je riječ o radosti rada u vinogradu ali i zahvalnosti Bogu na tome što smo dijelom njegova „vinograda“ pisala je Kristina Koboević, koja je također u drugom tekstu pisala o maslini i sorti autohtonoj za Pelješac, pastrici.

U ovom broju vas također čeka treći dio putopisa Ljubomira Vranješa „Put svetog Jakova“. Treći dio naslovljen je „Dios te salve Maria...“
Novi broj glasila možete pronaći ovdje

Tekt i foto: Dubrovačka Biskupija

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik