nportal crop
nportal crop
Dan mimoza na Stradunu Dan mimoza na Stradunu Leona Rašica


DAN MIMOZA NA STRADUNU: U našoj Županiji 60-ak žena godišnje oboli od karcinoma vrata maternice

Sij 20, 2018

Nacionalni je „Dan mimoza“ usmjeren prevenciji i borbi protiv karcinoma vrata maternice, a danas je tom prigodom održana humanitarna akcija prodaje mimoza ispred Sponze. Građani su ovu inicijativu podržali kao i svake godine pa su mimoze rasprodane do posljednjeg stručka za manje od dvadesetak minuta.

„Cilj je ove akcije promocija, prevencija i edukacija, a kupnjom mimoza građani potpomažu rad pa Lige protiv raka Dubrovnik u borbi protiv ove bolesti. Danas se u zapadnom svijetu ne bi smjelo događati da se uopće umire od karcinoma vrata maternice. U svijetu je broj oboljelih opao, dok je u nerazvijenim zemljama među prva tri uzroka smrti. U Hrvatskoj je sustav organizacije zdravstvene zaštite takav da se može prevenirati i liječiti na vrijeme. Žene trebaju misliti na sebe, a postoji svakako i mogućnost cijepljenja. Svaka žena može doći na bezbolan, neopterećen način jednom godišnje ili jednom u dvije godine, napraviti pregled pa se u skladu s time, u slučaju potrebe može djelovati na vrijeme“, istaknuo je za Nportal dr. med., specijalizant ginekologije i opstetricije na Odjelu ginekologije Opće bolnice Dubrovnik Mislav Bender.

Novac prikupljen ovom akcijom namijenjen je unaprjeđenju onkološke zaštite na dubrovačkom području i socijalnoj pomoći liječenim od malignih bolesti kojima je potrebna. Inače, u Hrvatskoj postoje dva nacionalna programa Ministarstva zdravstva koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj, a to su edukacija i besplatno cijepljenje protiv HPV – a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, u Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena od invazivnog raka vrata maternice te oko 600 žena od lokaliziranog raka. Zadnjih godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji godišnje oboli desetak žena od invazivnog raka vrata maternice te 40-50 žena od lokaliziranog raka.

Rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka te ga se može liječiti s velikim uspjehom ako ga se otkrije u lokaliziranom stadiju. Iz Zavoda ističu da je Humani papiloma virus (HPV) glavni uzročnik raka vrata maternice, a uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa, a rjeđe neposrednim dodirom s osobe na osobu. Svaka druga spolno aktivna osoba bit će zaražena HPV-om tijekom života. Većina njih toga neće biti svjesna jer neće imati simptome ili druge zdravstvene tegobe. Svaka žena koja ima HPV ne znači da će i oboljeti od raka vrata maternice. 

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik