nportal crop
nportal crop
Obilazak Vrbica - Lozica Obilazak Vrbica - Lozica Leona Rašica


VELIKA INVESTICIJA Radovi u završnoj fazi, sigurnija vodoopskrba Zatona, Orašca, Gornjih sela i Elafita

Velj 12, 2018

Radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica te sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda naselja Lozica bit će dovršeni do kraja veljače, potvrdili su danas prilikom obilaska gradonačelnik Mato Franković i direktor Vodovoda Lukša Matušić. Tijekom realizacije ove investicije izgrađeno je ukupno 3192,00 metara vodoopskrbnog cjevovoda na potezu Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica, 3177,00 metara kanalizacijskog cjevovoda, 630 metara tlačnog kanalizacijskog cjevovoda i kanalizacijska crpna stanica Lozica.

"Riječ je o jednoj od većih investicija Vodovoda Dubrovnik. Ovaj sustav će biti preduvjet za kanalizacijsku mrežu kolokvijalno zvane Stare Mokošice. Kako je riječ o velikom projektu, isti nije ni mogao započeti, a da se ovaj ne dovrši. Nova Uprava Vodovoda je ovaj projekt naslijedila u lošem stanju, u situaciji kada su nam prijetila oduzimanja velikih sredstava. U kratkom vremenu su pokrenuli investiciju te je doveli do kraja tako da vjerujemo kako Hrvatske vode ovaj put neće penalizirati Vodovod jer su pokazali kako se na pošten i korektan način investicija dovesti do kraja", kazao je gradonačelnik Franković.

Kako je pojasnio direktor Vodovoda Lukša Matušić, izgradnjom vodoopskrbnog cjevovoda stvaraju se preduvjeti povezivanja vodoopskrbnih sustava “Ombla“ i “Palata“, čime će se značajno povećavati sigurnost vodoopskrbe naselja Zatona, Orašca, Gornjih sela i Elafita, a rješava se i pitanje vodoopskrbe objekata na potezu od Termoterapije do Lozice. Također, izgradnjom kanalizacijskog sustava u Lozici, te planiranom izgradnjom kanalizacijskog sustava u Mokošici, omogućit će se priključenje svih objekata na gravitirajućem području na sustav odvodnje otpadnih voda grada Dubrovnika.

"Ovim projektom riješena je vodoopskrba naselja Vrbica - Lozica, povećava se sigurnost u vodoopskrbi svih Gornjih sela i Elafita kada profunkcionira Stara Mokošica jer će postojati mogućnost da Vodovod sva ta područja napaja s Omble, a ne samo Palate. Ako se dogodi bilo što na području Palate, svi će moći nesmetano funkcionirati, a kada proradi pročistač neće ni ovo područje osjetiti probleme sa zamućenjem", istaknuo je Matušić te dodao da je završetak radova bio predviđen za prosinac 2017., međutim, obilan prodor mora stvorio je dodatan posao.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 9,5 milijuna kuna. Financijska sredstva osigurana su sufinanciranjem Grada Dubrovnika i Hrvatskih voda iz EIB – CEB programa.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik