nportal crop
nportal crop
Montovjerna Montovjerna Leona Rašica

ODVAJANJE OTPADA Što sa psećom 'kakicom'?

Velj 14, 2018

Čitava Hrvatska „prisiljena“ je odvajati otpad u kućanstvu. O postupku navedenog posljednjih nekoliko mjeseci, otkako je Vlada krajem svibnja 2017. donijela Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom, imali smo štošta za čuti. Primjerice, u Dubrovniku zbog specifičnosti terena o čemu smo pisali ovdje, umjesto kontejnera dijele se plastične čipirane vrećice. I dok je svima jasno kako je nužno odvojiti papir od stakla, na redakcijsku adresu stigao je upit što sa psećom „kakicom“.

Za Nportal direktor Čistoće, Marko Iveković, priznao je kako ga je ovo pitanje zateklo, ipak upute su sljedeće: „Nažalost, na upit čitatelja o zbrinjavanju psećeg izmeta nema drugog rješenja nego ga odložiti u miješani komunalni otpad. Zbog svoga sastava to nije prirodno gnojivo, zabranjeno ga je dodavati i u proces kompostiranja tako da nema drugog rješenja“.

Podsjetimo, gradski vjećnici u siječnju ove godine prihvatili su Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Dubrovnika. Odvoz otpada novim planom je i poskupio. Naime, različite tarife plaćaju iznajmljivači, hoteli, restorani, tvrtke i građani. Tko razdvaja više, plaćat će manje jer će se naplaćivati samo odvoz miješanog otpada, koji se odlaže uz pomoć kartice i tako će se naplaćivati i količina. Najviše problema zadaje ranije spomenuti biorazgradivi otpad, zbog odvoza i prevladavajuće tople klime.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik