nportal crop
nportal crop
Svečana sjednica turističkih vodiča Svečana sjednica turističkih vodiča Leona Rašica


DVOSTRUKA OBLJETNICA DUBROVAČKIH VODIČA 'Vi ste ti koji gradite sliku o Dubrovniku'

Velj 21, 2018

Društvo turističkih vodiča Dubrovnik danas je svečanom sjednicom obilježilo 40. godina od osnutka, ali i 80. godina od organiziranog vođenja turista po gradu i okolici. Dvostruka obljetnica jedna je respektabilna brojka, istaknuo je predsjednik Društva Marko Sjekavica.

„Okolnosti u kojima vodička struka djeluje znatno su se od tada promijenile, ali uvijek su ostale na nivou onoga što se u turizmu u gradu događalo. Turističko vođenje počelo je i prije osnivanja Društva vodiča. Ponosni smo što smo baš u ovom razdoblju kada obilježavamo 40. godina postigli neke pomake pa i u smislu novog Zakona o turizmu. Očekujemo i aktivnije djelovanje turističke inspekcije ove sezone u odnosu na ilegalne vodiče. Bitno je da zakoni i propisi ne ostanu mrtvo slovo na papiru pa se nadamo da će inspekcija zaustavljati vodiče koji djeluju bez licence. Kao Društvo vodiča itekako smo spremni sudjelovati. Mi smo ti koji smo stalno na terenu, koji vidimo kad se ilegalna vođenja događaju pa smo otvoreni inspekciji ukazati na takve stvari“, istaknuo je Sjekavica.

Dodao je da se standardne poteškoće dubrovačkih vodiča tiču dubrovačkog turizma.

„Društvo je uspostavilo dijalog s Gradom i u sklopu plana upravljanja spomeničkom jezgrom te u sklopu novog projekta Respect the City mislim da će vodička struka naći svoje mjesto. Želimo se maknuti i od onog gorkog okusa koji turisti imaju kada jedini put dođu u grad i naiđu na ogromne gužve, infrastrukturne probleme“, kazao je.

Dostupnim kadrom predsjednik Društva vodiča vrlo je zadovoljan te ističe kako je ponosan što imaju jako širok splet i spektar članova različitih struka, naviše ljudi koji dolaze s područja turizma, ali i povijesti umjetnosti, arheologije što je, ističe, njihovo bogatstvo. Kao Društvu cilj nam je osigurati što veću kvalitetu vođenja zato i organiziramo radionice te terensku nastavu za naše članove. Važan segment našeg djelovanja je i ono u ispitnim komisijama za vodičke ispite. Mislim da se kurikulum za postati vodičem treba unaprijediti i proširiti“, rekao je.

Predsjednica Ceha turističkih vodiča Marina Franić istaknula je da su, iako je njihov Ceh tek nedavno osnovan, s Društvom turističkih vodiča Dubrovnik zajednički tijekom protekle godine dali značajan doprinos pri izradi novog Zakona o pružanju usluga turizma, a samim time i zaštitili dignitet turističkih vodiča.

„U početku smo imali problema s percepcijom Ceha i Društva, ali sada je svima sasvim jasno da imamo zajednički cilj“, kazala je Franić.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Vladimir Bakić kazao je kako TZ s Društvom dubrovačkih vodiča surađuje više od 20 godina otkada je Zajednica utemeljena.

„Vrlo uspješno i predano radimo na promociji Dubrovnika i drugih dijelova Županije, vjerujem da ćemo nastaviti timski rad i ubuduće. Vjerujem da će turistički vodiči, kao što su to i do sada radili, profesionalno i s ljubavlju prezentirati i grad i domovinu predstavljajući sve ono što interesira naše radoznale posjetitelje“, zaključio je Bakić.

Na svečanoj sjednici okupljenima su se obratili i zamjenica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Mato Franković te u ime Turističke zajednice Grada Dubrovnika Božo Burić.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik