nportal crop
nportal crop
Misa Misa Leona Rašica

VJERNICI ZBUNJENI Dubrovački teolog odgovorio - plaća li se misa?

Ožu 12, 2018

"Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno", rekao je prošle srijede prilikom kateheze papa Franjo i uzburkao duhove. U javnosti je tako nastala polemika oko tumačenja papinih riječi, a u raspravu su se uključili i mnogi vjernici. Jedni pak ističu kako im nije problem izdvojiti 50 kuna koje se obično svećeniku daju kako bi služio misu na određenu nakanu, dok drugi smatraju da se ta ista misa možda neće služiti ukoliko za nju ne bi izdvojili novac. Naravno, posljednja konstatacija nipošto nije točna o čemu svjedoče i članci Zakonika o kanonskom pravu, a Nportal je ovom prigodom porazgovarao s dubrovačkim teologom Šimom Zupčićem koji je pobliže objasnio nastalu zbunjenost.

"Misa se doslovno ne plaća. Riječ je o dobrovoljnom prilogu koji vjernici mogu dati kada dogovore sa svećenikom da će na njihovu nakanu slaviti misu. Ako, primjerice, vjernici nemaju novaca, svećenik će svejedno služiti tu misu. Kada bi netko namijenio misu, na primjer, za svog pokojnog oca, ali nema tih 50 kuna, svećenik bi prema propisu nju trebao slaviti, ne vjerujem da bi itko to odbio", kazuje Zupčić.

Njegove riječi potvrđuje i članak 945 Zakonika o kanonskom pravu u kojem stoji da "prema potvrđenom običaju Crkve, svećeniku koji slavi ili koncelebrira misu dopušteno je primiti prilog da bi misu namijenio na određenu nakanu. Usrdno se preporučuje svećenicima da i bez primanja ikakva priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih". U članku 947 navedeno je da se od misnog priloga treba posve ukloniti čak i privid špekulantskog poslovanja ili trgovine. Također, dalje se navodi da je "dužnost pokrajinskog sabora ili pokrajinske biskupske skupštine da odlukom utvrdi za svu pokrajinu koliki prilog treba dati za slavljenje i namjenu mise te svećeniku nije dopušteno tražiti veći iznos; dopušteno mu je ipak primiti dobrovoljno ponuđeni veći, a i manji prilog od onog određenog za namjenu mise.

"Za 'svakodnevne' mise preporuča se iznos od 50 kuna i on ide svećeniku. Međutim, postoje i kumulativne mise, gdje uopće nije naznačen nikakav iznos, tako koliko god da vjernik izdvoji za njih, u redu je. Takve se mise služe na više nakana, a uvedene su zbog količine potreba i nakana vjernika u velikim župama gdje se u jednome mjesecu ne stigne slaviti pojedinačna misa za svaku od njih. U takvom slučaju skupi se mnogo više novca, ali, sve što je preko tih 50 kuna ide u biskupijsku blagajnu. Ukoliko svećenik u jednom danu služi više misa, isto smije uzeti prilog samo za tu jednu, a ostalo ide biskupiji te se raspoređuje za daljnje biskupijske potrebe. Svećenik u pravilu bez dodatne biskupove dozvole može dnevno imati jednu misu, a nedjeljom dvije", pojašnjava ovaj dubrovački teolog.

U Zakoniku o kanonskom pravu navodi se da vjernici koji daju prilog da bi se na njihovu nakanu namijenila misa pridonose dobru Crkve i time sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje službenika i djela. Uz tih 50 kuna dobrovoljnih priloga vjernika, svećenici također prema ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske primaju takozvanu "nagradu". Riječ je o računici na mjesečnoj bazi u kojoj se broj župa množi s dvije prosječne hrvatske plaće te se taj iznos naznačuje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja ga dalje raspodjeljuje po pojedinim biskupijama. Osim toga, svećenici drugih prihoda nemaju. Vjernici tako, kada daju dobrovoljni prilog, primjerice, prilikom blagoslova, pomažu Crkvi u cijelosti u svim njezinim potrebama.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik