nportal crop
nportal crop
Pelješki most Pelješki most Udruga Pelješki most

NERVOZA ILI UCJENA? Kinezi prijete zaustaviti i druga ulaganja u Hrvatskoj ispadnu li iz igre za Pelješki most

Ožu 12, 2018

Neizvjesnost oko konačne odluke o tome tko će graditi pelješki most s pristupnim cestama, odnosno, hoće li to biti kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), čiju su ponudu Hrvatske ceste ocijenile kao najpovoljniju, nadvila se i nad kinesku investiciju u Zadru.

Naime, neizvjesnost oko konačne odluke o gradnji, koja je posljedica žalbe Strabaga AG Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, "mogla bi negativno utjecati na dinamiku kineskih investicija u Hrvatskoj", doznaje Slobodna Dalmacija od Siniše Malusa, menadžera Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA).

"Investicija u razvoj Luke Zadar već je trebala biti realizirana, ali kasni zbog spomenutih okolnosti. Upravo ovih dana počinje teći novi rok u kojemu bi kompanija Luxury Real Estate trebala dovršiti posao. Posljednjih mjeseci Zadar su pohodila vrlo značajna poslovna izaslanstva posredstvom CSEBA-e koja su iskazala neskriveni interes za Luku Zadar. Investitori za idućih nekoliko godina u prvoj fazi najavljuju ulaganja od 215 milijuna kuna, čime će Luka Zadar postati ozbiljan igrač na istočnoj obali Jadrana", kazao je Malus.

Kineska grupacija uz posredovanje tvrtke Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) iskazala je interes za Luku Zadar d.d. putem dokapitalizacije, na temelju odluka donesenih na Skupštini Društva. Ta bi se sredstva upotrijebila za ulaganje u skladu s investicijskom studijom. "Bez takvih sredstava, Luka Zadar d.d. nije u mogućnosti izvršiti preuzete obveze", upozorava Malus i otvoreno poručuje:

"Usporavanje investicijskog ciklusa od strane kineskih ulagača zbog navedenih razloga odnosi se i na odgodu, odnosno, produljenje roka za dokapitalizaciju Luke Zadar d.d.".

Naime, Luka Zadar d.d., kao prvenstveni koncesionar na teretnom dijelu lučkog područja Gaženice u Zadru, za vrijeme trajanja koncesijskog ugovora ima obvezu ulaganja u opremu oko 215 milijuna i 750 tisuća kuna do 2039., odnosno do kraja trajanja koncesijskog ugovora.

No, kako je gospodarska kriza utjecala na smanjenje prometa teretima, što je rezultiralo nedovoljnim financijskim prihodima iz kojih bi se izvršila preuzeta ulaganja, Luka Zadar d.d. nije u mogućnosti izvršiti obveze ulaganja investicijske studije koja je sastavni dio koncesijskog ugovora.

Više pročitajte ovdje.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik