nportal crop
nportal crop
Istanbulska konvencija Istanbulska konvencija Facebook/Radnička fronta

LEGALIZACIJA PEDOFILIJE, ABORTUSA, ZOOFILIJE... Pitali smo što nam pokušavaju 'podvaliti' Istanbulskom konvencijom?

Ožu 13, 2018

"Definicija roda koja se nalazi u trećem članku Istanbulske konvencije predstavlja temelj rodne ideologije. Trebali bismo raditi na skladu između svega onoga što nas obilježava kao spolno biće, a ova Konvencija suzuje sve te aspekte isključivo na onaj društveni i suprotstavlja pojam roda pojmu spola za kojeg tvrde da je isključivo tjelesni aspekt", kazao je za Nportal Grozd-ov Ladislav Iličić, dodavši kako se na taj način uvodi nesklad među aspekte ljudske spolnosti i uništava identitet čovjeka. Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija prema mjestu gdje ju je Vijeće Europe 11. svibnja 2011. prihvatilo, podigla je veliku buru u javnosti. Dok jedni inzistiraju na njezinoj ratifikaciji želeći zaštititi žene od nasilja, drugi pak u njoj vide nametanje rodne ideologije za koju smatraju da može imati dalekosežne neželjene posljedice.

"Uništavanje spolnog identiteta ima brojne druge posljedice. Ova Konvencija zaista se bavi zaštitom žena od nasilja, ali upravo zato što u hrvatskom društvu postoji konsenzus protiv nasilja nad ženama, to je iskorišteno da se pomoću jezičnog inženjeringa mijenjaju određeni temelji antropologije. Svjestan sam da pojam roda već postoji u hrvatskim zakonima, međutim, on nikada do sada nije bio definiran. Istanbulska konvencija po prvi put donosi tu pogrešnu definiciju roda i razotkriva namjere onih koji su prije stavljali taj pojam u hrvatske zakone, a tada još nisu imali hrabrosti i mogućnosti staviti i tu definiciju koja je duboko pogrešna i manipulatorska. Definicija roda u Istanbulskoj konvenciji nema štetan utjecaj samo u njoj, već utječe i na sve druge propise koji su u međuvremenu doneseni, a u kojima se rod spominje", nastavio je Iličić koji redovito o ovom problematici govori u sklopu inicijative "Istina o Istanbulskoj". Iz inicijative posebno skreću pažnju na činjenicu da je Konvencija pravno jača od svih nacionalnih zakona, ima status međunarodnog ugovora što znači da sve države koje je ratificiraju preuzimaju obvezu da sve ostale zakone njome podrede. Također, potpisnici ratifikacije obvezuju se iskorijeniti sve predrasude, običaje i tradicije koje se temelje na 'stereotipnim ulogama žene i muškarca'.

Osim sadržaja iz ove inicijative ističu da je problematičan i način na koji je konvencija nastala. To je prvi međunarodni ugovor u povijesti Vijeća Europe koji nisu sastavljale države članice, već stručna skupina, a države su preko Vijeća ministara samo mogle prihvatiti ili ne prihvatiti konačan tekst, dodaju. Polovica zemalja Vijeća Europe nije ratificiralo Istanbulsku konvenciju što jasno govori o razini oprečnih mišljenja i podijeljenosti te Hrvatska nije jedina članica Unije u kojoj je potencijalna ratifikacija uzburkala duhove. Kako piše Marin Vlahović za Dnevno.hr "ključan problem zapravo su formulacije koje mijenjaju sam sadržaj te unose veliku konfuziju u zakonodavne i društvene norme svake države koja prihvati Konvenciju. Na primjer, u Hrvatskoj se definicija žene odnosi na žensku osobu od osamnaest i više godina starosti, a u Konvenciji se ista riječ definira i na maloljetne osobe, dakle djevojčice, zbog čega su neki zaključili kako se Konvencijom zapravo legalizira pedofilija. Taj zaključak nije toliko pretjeran koliko je preuranjen. Definirati djevojčice kao žene, nastavlja Vlahović, znači oteti im nevinost i pretvoriti ih u nešto što još nisu. Ovaj autor nadalje ističe kako je došao do nevjerojatnih spoznaja o jakom pedofilskom lobiju u Europskoj uniji pa tako i neki od političara sve češće istupaju i otvoreno promiču pomicanje dobnih granica seksualnih odnosa i veza, odnosno za dekriminalizaciju pedofilije.

Nadalje, na sugeriranje nekih kako se usvajanjem konvencije legalizira pobačaj Dubravka Šimonović specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović za Jutarnji odgovara: "Ona uređuje kriminalizaciju prisilnog pobačaja koji je u RH zabranjen Kaznenim zakonom. IC u članku 39. ureduje prisilni pobačaj tako da države trebaju 'poduzeti potrebne zakonodavne ili druge mjere kako bi osigurale inkriminiranje sljedećih namjernih ponašanja: a) obavljanje pobačaja na ženi bez njezina prethodnog i informiranog pristanka' (...)". Šimonović također naglašava da Istanbulska konvencija po prvi put donosi međunarodnu definiciju nasilja u obitelji te da na nov način uređuje kaznena djela kao što su silovanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje, zaštitu žrtava kroz odredbe o skloništima i zaštitnim mjerama. Neki od protivnika ratifikacije ističu da se ovu Konvenciju ne bi trebalo ratificirati jer ona diskriminira muškarce tako što ih direktno etiketira kao one koji vrše nasilje. Na navedeno implicira i dopis koji su jednom ministru poslali iz Inicijative za istinsku ravnopravnost spolova u kojem navode da Konvencija uvodi i ozakonjuje policijsko postupanje i društveni i medijski linč muškaraca po principu rekla - kazala u kojoj i ženina lažna optužba znači kraj muškarčeve karijere i gubitka posla.

Istanbulska konvencija duboko je podijelila i političare. Tako, primjerice, saborski zastupnici Željko Glasnović i Hrvoje Zekanović drže, kako prenosi RTL, da je tekst Konvencije prepun rodne ideologije te da je njezin cilj "razbiti stvarnost dva spola i nametnuti zastrašujuću viziju svijeta u kojoj ne postoji ni muškarac ni žena". S druge strane sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković za RTL je izjavila kako to nije točno. "Spominje se rod koji označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce, ali i rodno utemeljeno nasilje nad ženama usmjereno na ženu zbog toga što je žena. Rod se u hrvatskom zakonodavstvu nalazi od Ive Sanadera, točnije od 2008. u Zakonu o suzbijanju diskriminacije ali do sad nitko nikoga rodom nije plašio", kazala je te dodala da je "spol ono s čim se rodimo, to nas čini onima što jesmo: muškarac ili žena. Rod je ono što nam društvo postavlja kao određene uloge." Veliku pomutnju ova je Konvencija izazvala i kod aktualne Vlade, toliko da se pojedinci boje za njezin opstanak, a sam premjer odlučno se zalaže za njezinu ratifikaciju i pod cijenu izbora. Novinar i politički komentator Dražen Čurić smatra da će vladajuća koalicija ipak preživjeti ove nesuglasice. Kako piše HRT, situacija u HDZ-u po njemu nije toliko dramatična. Profesor na Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek ističe da je novost to što je premijer Andrej Plenković ovaj put jasno istupio, a jer je došlo do raskola osobnih uvjerenja između Plenkovića i HDZ-ovih birača, ali da HDZ ne može bez Plenkovića. Ovim istupom on je, smatra Zakošek, stavio svoju poziciju na kušnju.

Istanbulsku konvenciju među prvima je ratificirala Bosna i Hercegovina u kojoj kažu - pet godina poslije: nasilje više nije problem samo unutar četiri zida, piše RTL. "Osim te transformacije percepcije nasilje nad ženama u javnosti došlo je i do dodatne institucionalizacije samog odgovora na nasilje u porodice. Istanbulska konvencija uistinu diže standarde zaštite i propisuje inovativne načine kako da se bavimo ovim društvenim problemom", kazao je Saša Leskovac, stručni savjetnik Agencije za ravnopravnost spolova BiH za RTL. Konvenciju su ratificirale katoličke Poljska i Italija, ali i susjedna Srbija gdje ističu da su promjene već vidljive. Iz feminističkog kolektiva Faktiv ukazuju da je usvajanje ove vrste Konvencije neophodno jer se sistem na neadekvatan način bori protiv ovog gorućeg problema pa nam, međuostalim, nedostaju osnovne temeljne stvari, a to je jedna telefonska linija koja bi radila 24 sata dnevno - sedam dana u tjednu kod nas. "Vi ako se nasilje događa prema vama u 2 ujutro nemate koga pozvati. Drugo, nemamo nijedan Rape crisis centar što je zaista izuzetno problematično jer na ovaj broj stanovnika trebali bismo ih imati 11. Nedostaje nam nekoliko stotina mjesta u skloništima", zaključuje Paula Zore.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik