nportal crop
nportal crop
Dani kršćanske kulture Dani kršćanske kulture Leona Rašica


POČINJU DANI KRŠĆANSKE KULTURE 'Zavirite u škrinju bogatstva kršćanske baštine'

Ožu 14, 2018

Trinaesti po redu Dani kršćanske kulture u Dubrovniku bit će otvoreni ove subote u Katedrali s početkom u 19.30. Ususret ovogodišnjoj manifestaciji program su danas predstavili generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, zatim ravnatelj „Dana“ dr. sc. Miro Radalj i pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Joško Mikuš.

„Ova je godina odlukom Europskog parlamenta i Vijeća EU proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Nemoguće je zamisliti europski kulturni prostor bez kršćanstva koje je u svim segmentima ljudskog života i djelovanja utkano u cijeli prostor. Ono je zbog povijesnih okolnosti danas i svjetska baština što se svake godine ogleda i u Danima kršćanske kulture. „Prošlost susreće budućnost“, moto je godine kulturne baštine pa tako i naš program kroz glazbu, riječ, sliku, pokret i molitvu umrežuju prošlost sa sadašnjosti pružajući silnice prema budućnosti“, rekao je Mikuš te detaljno predstavio ovogodišnji program u Dubrovniku.

Manifestaciju će 17. ožujka u 19.30 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike otvoriti biskup mons. Mate Uzinić nakon čega će u 19.40 uslijediti koncert ansambla „Vokalisti Salone“ koji njeguju napjeve dalmatinskog podneblja, crkvene i dalmatinske klapske pjesme. Koncertni program ponudit će i jedan povijesno edukativni tijek koncerta kroz skladbe duhovnog i svjetovnog karaktera skladane na tradicionalni način iz gotovo svih razdoblja. Nedjelja je rezervirana za tradicionalni korizmeni križni put na Srđ koji se ove godine organizira po 21. put. Polazak je u 14 sati od prve postaje, a predvodit će ga dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Istog dana navečer bit će otvorena izložba fotografija „Put sv. Jakova“ autora Ivice Bote s početkom u 19.30 sati u atriju palače Sponza u Dubrovniku. Ponedjeljak 19. ožujka donosi predstavljanje knjige „Javni kultovi ikona u Dalmaciji” autorice Zoraide Demori Staničić koje će se održati s početkom u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Knjiga obrađuje na sustavan način korpusa ikona u Dalmaciji nastalih od 13. do 19. stoljeća i znanstveno interpretira njihovu ulogu u vjerskom i kulturnom životu.

U utorak, 20. ožujka s početkom u 19.30 bit će koncert Mješovitog zbora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Banja Luke. Koncert će se održati u Pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti u Dubrovniku. Dani kršćanske kulture u srijedu, 21. ožujka s početkom u 19.30 sati donose predavanje „Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti“ i predstavljanje knjige „Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi”. Događaj će se održati u dvorani sv. Ivana Pavla II., a predavač će biti autor knjige prof. dr. sc. don Ivica Žižić. O samoj knjizi nešto više će reći don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije. U glazbenom dijelu programa nastupit će VIS mladih iz župe Svetog Spasa Mokošica. U četvrtak, 22. ožujka s početkom u 20 sati u Kinu Visia bit će prikazan igrani film „Priznajem (I confess)“ nagrađivanog redatelja Alfreda Hitchcoka. Hitchocockov film donosi psihološki triler iznimne unutrašnje napetosti u kojem se vrlo nijansirano i kompleksno razmatraju ljubav, istina, pravda i vjera.

23. ožujka Dubrovčani će imati priliku ponovno uživati u Noći crkvenih muzeja. Besplatan uzlaz i stručno vodstvo bit će organizirano za posjetitelje od 19:20 do 22.00 sati. Obilazak počinje s muzejom i klaustrom franjevačkog samostana Male braće u 19. 30 sati, nastavlja se u katedrali u 20.30 sati te u 21.15 u muzeju i klaustru dominikanskog samostana. Subota, 24. ožujka donosi bogati kulturno-umjetnički događaj, korizmeni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora. Koncert će se održati u 20 sati u dubrovačkoj katedrali. Nedjelja, 25. ožujka donosi duhovnu večer Katedralnih madrigalista s početkom u 19 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Uvodničar će biti dr. don Stanko Lasić, katedralni župnik. Završni dan manifestacije u ponedjeljak, 26. ožujka donosi koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije te zatvaranje Dana kršćanske kulture u crkvi Male braće. Glazbeni program priredio je Krešimir Magdić, a izvođači su klape: Amfora (ž.), Atlant (m.), Oštro (m.), Skontradura (ž.), Smokvica (m.) i Subrenum (m.); te crkveni zborovi župne crkve Gospe Kandalore „Don Jakov Salečić” iz Smokvice, župne crkve sv. Nikole iz Čilipa, župne crkve sv. Nikole iz Cavtata, katedralni zbor mladih, zatim ženski zbor „Divone”, mješoviti zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Dubrovački komorni zbor. Glazbeni program počinje u 20 sati, a manifestaciju će oko 21 sati zatvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

„Kada smo 2005. pokretali manifestaciju nismo imali ni približno cjelovitu sliku u što bi se ona mogla razviti te da će ovako dugo trajati. Vjerovali smo da je potrebna, ali nam je već tada bilo jasno da bez obzira na to, nema nikoga tko bi je pokrenuo i bio moderator svim ovim vrijednim autorima na području kršćanske kulture. Od početka smo željeli ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo te na utemeljenost europske i hrvatske kulture na kršćanskim korijenima. Usto, jako nam je važno otvoriti prostor suvremenim autorima koji stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti“, rekao je ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj.

Generalni vikar don Hrvoje Katušić istaknuo je kako je „ovo jedan poziv da si svatko odazove i zaviri u škrinju bogatstva kršćanske baštine te dodao da je kršćanstvo od početka svog djelovanja bilo inspiracija ljudima pa je tako i ovaj program intenzivan prikaz plodova susreta sa Svetim.“

Inače, međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture odvija se Splitu, Dubrovniku i Šibeniku pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik