nportal crop
nportal crop
Vila Rašica Vila Rašica Petra Japunčić

ČINGRIJA I KABOGA U RUKAMA GRADA Sudbina Vile Rašica nepoznata!

Ožu 21, 2018

Grad Dubrovnik potpisao je s ministrom države imovine Goranom Marićem Ugovor o kupoprodaji Vile Čingrija vrijedan 17.510.000 kuna. Usto, ministar je dubrovačkom gradonačelniku uručio i Odluku o darovanju 21,13 milijuna kuna vrijednog suvlasničkog dijela Republike Hrvatske ljetnikovca Bunić Kaboga Gradu Dubrovniku. Dva vrijedna objekta prešla su tako u gradske ruke te će njihov karakter, kako je istaknuto na sastanku, biti javan. I dok se razmišlja o sadržajima kojima će se ispuniti novostečeni ljetnikovac i vila, sudbina Vile Rašice koja je u suvlasništvu Grada Dubrovnika ostaje visjeti u zraku. Objekt je u potpunosti devastiran te „zjapi“ prazan, a kako je Nportal već pisao, ako je za vjerovati oglasu objavljenom na Nekretnine365, ovaj renesansni ljetnikovac uskoro bi mogao dospjeti u ruke novog vlasnika. Kako smo tada doznali od agencije CiO nekretnine koja je spomenuti oglas i postavila, njena cijena iznosi vrtoglavih deset milijuna eura, a, kako navode, potrebno ju je i renovirati.

Upravo ovaj dio neobičan je jer se tzv. obnovi, barem vrta, pristupilo prije kojih mjesec dana kada su aktivnost bagera tamošnji stanari prijavili nadležnih službama radi uništavanja zelenila, ali i dijela arhitekture renesansnog ljetnikovca. Ubrzo je bio podnesen i prijedlog obustave radova Općinskom sudu u Dubrovniku te su isti i prekinuti jer se ovaj spomenik kulture nalazi na posebno zaštićenom objektu prirode Park šume Velika i Mala Petka. O navodnoj prodaji Rašice pokušali smo kontaktirati odvjetnika Galetovića koji je na naš telefonski poziv kratko odgovorio - ne dajem izjave! Upit smo poslali i Gradu Dubrovniku, međutim, ni nakon gotovo mjesec dana nije nam pristigao odgovor jesu li upoznati s prodajom Vile Rašica.

Inače, kupoprodajni ugovor za Vilu Čingriju temelji se na Zaključku Gradskog vijeća sa 7. sjednice održane u prosincu 2017. godine, kojim je prihvaćena ponuda Ministarstva državne imovine kao tijela nadležnog za raspolaganje imovinom Republike Hrvatske za kupnju Vile Čingrija, a prema pravu prvokupa.

„Vili Čingrija ćemo svakako odrediti javni karakter, no o samim sadržajima odlučit ćemo nakon usuglašavanja mišljenja sa zainteresiranom javnošću kroz javni poziv za dostavu prijedloga koji ćemo raspisati nakon što provedemo analizu stanja nekretnine i pokrenemo postupke nužne sanacije. Jedna od ideja za koju smatramo da je opravdana jest osnivanje Centra izvrsnosti i njegovo smještanje u prostor Vile Čingrija“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Franković dok je ministar Marić istaknuo kako je „iznimno sretan što može svjedočiti ovom velikom činu za Grad i Županiju i potpisati kupoprodajni ugovor za kulturno dobro za koje se nada da će se uklopiti u viziju Dubrovnika.“

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik