nportal crop
nportal crop
Ilustracija Ilustracija Petra Japunčić

PRISILJENI ZAKLJUČATI BUTIGU 'Komunalci su nam uzimali kruh prodajom pogrebne opreme i prijevozom pokojnika'

Ožu 21, 2018

Prijedlogom izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu gradskim komunalnim tvrtkama koje se bave održavanjem groblja i pružanjem usluga pokopa zabranila bi se pogrebnička djelatnost, tj. van njihova djelokruga našao bi se prijevoz pokojnika te prodaja pogrebne opreme i cvijeća. U Dubrovniku se ovime bavi samo jedna gradska tvrtka – Boninovo d.o.o, dok privatni pogrebnici ne postoje. Građani se stoga legitimno pitaju gdje će moći kupiti lijesove te tko će prevoziti pokojnike ako alternative nema? Očito je da će se u Dubrovniku ponovno morati otvoriti prostor privatnim pogrebnicima. U Gradu je do 2013. na Ilijinoj glavici postojala pogrebnička tvrtka DUBROVNIK EKO vlasnika Damira Sapanjoša, današnjeg predsjednika Udruge pogrebnika Hrvatske. Kako ističe, kod Dubrovčana je uživao povjerenje jer su prepoznali kvalitetu, a cijenom je uvijek morao ići ispod one koju bi držalo Boninovo.

„U šest mjeseci sam odradio oko 70 posto u korist naše tvrtke. Kod mene ste na Ilijinu glavicu došli i dogovorili sve od kapse, prijevoza, termina na Boninovu, cvijeća - kompletnu smo uslugu nudili. Međutim, tvrtku su mi uništili, prepustio sam je prijatelju koji se pokušao boriti. Boninovo nas je tada stalno prijavljivalo inspektorima, tvrtka je završila u stečaju, iako je radila jako dobro. Komunalci barataju novcem građana, skidaju cijene na gospodarskom dijelu, na pogrebnoj opremi, prijevozu, radnicima koji prenose kapsu, preuzimaju pokojnika. Pokojnika morate ukopati, a pitanje je koliko košta grobnica, kolika je godišnja naknada, cijena ukopa?“, pita se predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske.

Sapanjoš tvrdi da komunalne tvrtke poduzetnicima zagorčavaju život ujedno zadajući glavobolju građanima. Dok se mnogi boje poskupljenja grobne naknade kao posljedice izmjena Zakona, Sapanjoš govori kako je riječ o „plašenju građana“ i igranju na njihove emocije u najtežim životnim trenutcima.

„Grobna naknada dio je djelatnosti komunalaca, nema to veze s privatnicima, ne ovisi o nama. Privatnike zanimaju građani, cijena opreme, kvaliteta usluge. Zbog takvog ponašanja u cijelom sustavu, možemo li uopće raditi? Cijene se s naše strane neće dizati. Sve ove godine smo ulagali i održavali postojeću opremu. Komunalci su nam zapravo prodajom pogrebne opreme i prijevozima uzimali kruh. Sada nam se to vraća, dobit ćemo više posla“, dodaje.

Kako eventualno povećanje grobne naknade na teret građanima nije nešto oko čega bi se za sada trebali brinuti, smatra i direktor Boninova Marijan Dadić.

„Ne možemo još uvijek ništa definitivno reći jer Zakon još nije donesen. Ukoliko bi bio prihvaćen u ovom obliku, nama bi se oduzeo dio djelatnosti koju trenutno obavljamo. Ne vodimo se poskupljenjem grobne naknade. Ne mogu sa sigurnošću reći da ona neće poskupjeti, ali znat ćemo se u svakom slučaju prilagoditi“, rekao je Dadić naglasivši kako je cijena naknade jednaka već 11 godina te iznosi 298 kuna.

U Hrvatskoj inače posluje oko 350 privatnih pogrebničkih tvrtki, a prosjek cijena opreme varira o odabiru klijenta. Kompletna faktura samo za prijevoz u Zagrebu, primjerice, može iznositi od tri do pet tisuća kuna. U Dubrovniku se usluge obavljanja sprovoda kreću oko tisuću i pol kuna, bez pogrebne opreme. Cijene ispraćaja u Hrvatskoj prosječno se kreću od dvije i pol tisuće kuna pa sve do 12 tisuća i više, što je opet stvar odabira klijenata.

U pojedinim gradskim komunalnim tvrtkama zbog izmjene Zakona brinu se da će morati otpustiti značajan broj zaposlenika. Međutim, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske mišljenja je da je riječ o pretjerivanju.

„Neki govore da će morati otpustiti stotinjak ljudi. Koliko zaposlenika prevozi pokojnike u pogrebničkom autu? 100 ili dvojica? Napadaju ljudske emocije kako bi se pitali u tim teškim trenutcima kako će sve urediti ako se ove stvari mijenjaju. Mi nećemo dizati cijene, a u Zagrebu su, primjerice, one nedavno porasle za 30 posto na grobljima. To ne znači opet da neki pogreb ne može koštati 5000 eura, ali to sami birate, a ne nameće vam nitko. Kada dođete na groblje dobijete fiksnu cijenu grobnice i nema izbora. Komunalci to prodaju, a zemljišta su u vlasništvu gradova. Ako su komunalci isključivo trgovačka društva, zašto nijedan grad nije nikada raspisao javni natječaj za dodjelu održavanja groba i pokop pokojnika? Komunalci nisu regulatori cijena, već tržište i poduzetnici“, navodi Sapanjoš te postavlja pitanje "zašto su komunalci podigli toliku prašinu isključivo za pogrebničku djelatnost kada će ovim Zakonom biti obuhvaćene sve djelatnosti gradskih komunalnih tvrtki?" Naime, ni dubrovački Vrtlar, ukoliko do izmjena Zakona dođe, više neće moći prodavati cvijeće, već će građani po vijenac morati kod privatnika.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik