nportal crop
nportal crop


Posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu: Usvojen prijedlog ugovora o koncesiji za žičaru, koplja se lomila oko obilježavanja Dana grada Dubrovnika

Sij 12, 2017

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika zasjedalo je na 27. sjednici, prvoj nakon pada proračuna i rušenja odluke o privremenom financiranju, a ujedno i zadnjoj sjednici u ovom sazivu. Na dnevnom se redu raspravljalo o prijedlogu ugovora o koncesiji za žičaru, imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Muzeja Domovinskog rata i imenovanju Povjerenstva za pripremu i provedbu obilježavanja Grada Dubrovnika.
Vijeće je jednoglasno usvojilo prvu točku koja se odnosila na prijedlog ugovora o koncesiji. Gradonačelnik Andro Vlahušić iznio je točku vijećnicima kazavši kako je stigla suglasnost Ministarstva financija i kako nema razloga da se ugovor ne potpiše. S njime se složio i predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković kazavši kako ima dovoljno vremena da gradonačelnik navedeni ugovor dovede do kraja i kako očekuje da će vijećnici danas potvrditi ovaj ugovor.
"Ovo smo zajedno rješavali. Bez jednoglasne odluke Gradskog vijeća teško bi bilo dobiti bilo kakvu suglasnost. Jednoglasna je odluka omogućila da dobijemo sva pozitivna mišljenja. Očekujemo od Excelse da ne prave probleme, oni su podstanari u ovom gradu. Očekujemo da potpišu ugovor, izvršavaju obveze i da se drže rokova", kazao je Franković.
Druga točka odnosila se na imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja Muzeja Domovinskog rata i na tu je dužnost postavljena Varina Jurica Turk. U trećoj su točki vijećnici raspravljali o Prijedlogu Povjerenstva za pripremu i provedbu obilježavanja Dana grada Dubrovnika kojeg je vijeće jednoglasno usvojilo.

Protiv ovog prijedloga bio je gradonačelnik Andro Vlahušić koji je u ime HNS-a kazao kako neće podržati ovu točku jer je protiv ovakvog oblika povjerenstva. Gradonačelnik je konstatirao kako ove Feste svetog Vlaha ipak neće biti sve isto jer se i Festa kroz različite političke situacije drukčije slavila. Dodao je i kako povjerenik predstavlja i gradonačelnika i Gradsko vijeće i da nema smisla osnivati povjerenstva kada je Povjerenik taj koji će odlučivati.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković kazao je kako je bio jedan od inicijatora za ovo povjerenstvo i kako će se Povjerenik imenovati za tjedan ili dva, a neće imati dovoljno vremena da pripremi za Dan grada sve što je potrebno.
"Cilj je bio da se sve u gradu nastavi odvijati u normalnom tijeku. Blagdan svetoga Vlaha je Dan grada Dubrovnika u skladu s tradicijom, a o proslavi se odlučuje na sjednici Gradskog vijeća i to posebnom odlukom. Tkoće uručivati nagrade, svejedno je. Ali, potpisat ćemo ih Andro Vlahušić kao gradonačelnik i ja, Mato Franković kao predsjednik Gradskog vijeća. Sjednimo svi za večeru od Kandelore za jedan stol, budimo gospari. Dubrovnik je drukčiji od svih, pokažimo da se znamo izdići iz naših malih nesuglasica", zaključio je Franković.

Inače, za predsjednicu povjerenstva imenovana je vijećnica Olga Muratti, a kao članovi pročelnica za financije Anita Burić, tajnica Gradskog vijeća Nada Medović, voditeljica Odsjeka za protokol Grada Antonela Đurđević Bujak te Brigita Masle kao vanjski suradnik i osoba koja je godinama organizirala Festu.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik