nportal


Nobelovci u Dubrovniku: Predsjednica RH otvorila prestižnu 10. ISABS znanstvenu konferenciju/FOTO

Lip 19, 2017

Najveći stručnjaci s područja biomedicine, forenzičke genetike, ali i troje dobitnika Nobelove nagrade borave u Dubrovniku do 24. lipnja na 10. ISABS konferenciji forenzičke i antropološke genetike Mayo klinike („The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“) koju je jutros svečano otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović.
„Značenju ISABS – a svjedoči činjenica da je više od 4 tisuće znanstvenika i 600 pozvanih predavača iz 70 zemalja diljem svijeta sudjelovalo u radu prethodnih konferencija koje su sve redom održane u Hrvatskoj. Danas je poseban dan jer ISABS slavi 20 godina postojanja. Iznimno mi je drago da jedna od vodećih američkih zdravstvenih organizacija Mayo klinika sudjeluje u organizaciji ovih događaja u Hrvatskoj proteklih 14 godina. Ovogodišnja je konferencija organizirana u suradnji s bolnicom St. Catherine koja je europski centar izvrsnosti i surađuje sa svjetskim prominentnim forenzičkim institucijama“, kazala je predsjednica Grabar - Kitarović.
Jedan od osnivača ISABS konferencije, ugledni hrvatski znanstvenik, Dragan Primorac pozdravio je sve i zahvalio poimence onima koji su ISABS podržavali i nastavljaju podržavati te je istaknuo kako je ISABS daleko napredovao od prvog sastanka prije 20 godina.
Mayo klinika slovi kao bolnica „broj 1“ u svijetu, sudjeluje u ISABS - u već 14 godina, a potpredsjednik Mayo klinike Gianrico Farrugia istaknuo je kako“ nema plemenitije stvari nego udružiti se s jednom ovakvom konferencijom kako bi se najnovijim tehnologijama i idejama svijetu donijela nada i izlječenje“.
Okupljene su pozdravili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli, nova ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak, kao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Svatko od njih istaknuo je važnost ove prestižne konferencije kako za Dubrovnik tako i za Hrvatsku na području zdravstva, turizma, ali i obrazovanja.
Konferenciji je nazočio i akademik Pavao Rudan u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, brojni visoki uzvanici, znanstvenici, rektori sveučilišta, ali i studenti koji će ovdje imati priliku raditi s vrhunskim znanstvenicima.
U radu 10. ISABS-ove konferencije sudjeluje 60 - ak pozvanih predavača i 500 sudionika, iz više od 40 država svijeta među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).
Glavne teme koje će se obraditi tijekom trajanja kongresa su: personalizirana i regenerativna medicina, stanična i genska terapija, farmakogenomika te forenzička genetika, a predavači su trenutno najcitiraniji svjetski znanstvenici iz navedenih područja. Poseban naglasak skupa bit će na najnovijim tehnikama i postupcima forenzičnih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma. Skup je organiziran u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom: Mayo Clinic, te George Washinigton University, Penn State University, University of New Haven, Unfallkrankenhaus-Berlin, Regiomed Hospitals i nizom hrvatskih zdravstvenih i znanstvenih institucija.

Leona Rašica

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik