nportal crop
nportal crop


Nova redakcija, nove ideje: 'Velika trešnja' i 50. obljetnica smrti Antuna Masle u novom broju 'Dubrovnika'

Lip 19, 2017

Predstavljanje prvog ovogodišnjeg broja časopisa Dubrovnik Matice hrvatske Dubrovnik održano je večeras u čitaonici Narodne knjižnice grad. Časopis u cijelosti potpisuje nova redakcija Matice hrvatske pa su Slavica Stojan, Ivan Viđen i Davor Mojaš zaduženi za ovaj časopis, a u ovom su broju posebna dva tematska bloka i to o Velikoj trešnji 1667. i 50. godina smrti velikog dubrovačkog slikara Antuna Masle. Ivan Viđen kazao je više o 350. obljetnici Velike trešnje.

"Usudio bih se reći da je ovaj broj časopisa prvi sadržajem obuhvatio ovu veliku obljetnicu. Ponosni smo što imamo nekoliko novih priloga. Jedan od njih je stručni znanstveni članak seizmologa Davorke Herak, Marijana Heraka i Ive Vrkić o Velikoj trešnji, seizmičnosti i opasnosti od potresa na širem dubrovačkom području gdje davaju pregled jačine potresa, vrste i pokušavaju znanstvenim rječnikom prepričati što se u stvari dogodilo tog 6. travnja. Nakon toga slijedi prilog Slavice Stojan "Zašto me, Bože, ostavi na životu da gledam ovakvu mizeriju".Tome slijede i dva priloga, pjesma Bara Betere, nona Ruđera Boškovića i dva mala članka dubrovačkog povjesničara dum Nika Đivanovića. Za kraj tu je i članak Maje Nodari 'Velika trešnja i dubrovački parac na obrani'", kazao je Viđen.

Davor Mojaš više je kazao o drugom tematskom bloku posvećenom 50. obljetnici smrti velikog dubrovačkog slikara Antuna Masle.
"Povodom 50. obljetnice smrti dubrovačkog slikara Antuna Masle (20. kolovoza 1966.) činilo se važnim i potrebnim još jednom spomenuti se ovog velikog slikara. Tematske stranice u ovom časopisu otvaraju jedan novi i do sada manje znani Maslin interes, ali i umjetnički zagovor, zatajen i skriven u brojnim bilježnicama i razbacanim listovima papira po kojima je crtao, skicirao i pisao. Kada mi je njegova kćer Brigita prepričala što je sve Masle ostavio, zaključili smo da trebamo otvoriti tu priču izvan slikarstva, ali i o slikarstvu. Antun Karaman objavio je svoj prilog "Dječak sa suncem, cvijetom i pticom u njedrima", Luko Paljetak je napisao akrostih o Antunu Masli", istaknuo je Mojaš.

Maslina kći Brigita Masle Dražinić nakon predstavljanja važnih temata pročitala je jednu pjesmu svoga oca koja joj je posebno draga, a čitala je i ono što je Masle zapisao povodom njihova velikog putovanja u Veneciju. Masle je prepričala i sretno djetinjstvo koje su ona i sestra imale uz oca i majku, ali i Maslinu bolest koja je došla kao jedno "sivilo", nezvan gost, koji je imao namjeru da im naškodi i nešto im otme. Masle Dražinić tako je predstavila bogat opus svog oca. Inače, osim dva velika tematska bloka, u časopisu su objavljeni prilozi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama Baština, Ogledi, Poezija, Proza, Drama i Osvrti te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku tijekom 2016. godine, a uvedena je i nova rubrika "Album" u kojoj su objavljene stare fotografije koje pričaju priče davnih vremena i važnih osoba, a objavljena je i ekskluzivna fotografija Georgea Bernarda Shawa na njegovom poznatom putovanju u Dubrovnik.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik