nportal crop
nportal crop

DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE SLAVI 65.OBLJETNICU SVOJEGA POSTOJANJA

Kol 12, 2017

Na današnji dan, 12. kolovoza 1952.u Dubrovniku je osnovano Društvo prijatelja dubrovačke starine. Tog dana, na prijedlog Inicijativnog odbora, u atriju palače Sponza u 19. sati održana je Osnivačka skupština. Namjera Društva bila je senzibiliziranje javnosti za dubrovačko kulturno povijesno naslijeđe. Isto tako, cilj Društva bio je održavanje, zaštita i konzervacija fortifikacija dubrovačkog kraja, arheološka iskapanja, povijesna istraživanja, prikupljanje i pohrana kulturno povijesne baštine.
Tu pozitivnu energiju nakon II.svjetskog rata usmjerio je u okvire općeg dobra zaslužni Lukša Beritić, Dubrovčanin, pomorski strojar, entuzijast i zaljubljenik u baštinu, suosnivač, prvi predsjednik te doživotni počasni predsjednik Društva. Njegovim nastojanjem, a ugledom istraživača, pisca, operativca povjerenik je Konzervatorskog zavoda Dalmacije za Dubrovnik, počasnog konzervatora, Društvo je ugledom i zalaganjem postiglo povjerenje društvene zajednice, te mu je povjereno održavanje najvelebnijim spomenikom Grada – gradskim zidinama. Jednako se brinulo i o stonskim zidinama.
Pokazalo se koliko je Beritićeva zamisao bila s pravom utemeljena na povjerenju u ljubav naroda za vlastito kulturno naslijeđe. Potvrdilo se ono što je želio, da o spomenicima brinu volonteri, uz pomoć i nadzor stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu i savjest dubrovačkog puka.
Rad u Društvu je dobrovoljan i javan, a članom Društva, prema Statutu može postati svaka domaća i strana fizička osoba pod uvjetom da prihvaća odredbe Statuta. Nitko ne može biti plaćen za obavljanje funkcija u Društvu niti primati javne počasti za rad u Društvu.
Izvor: Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik