nportal crop
nportal crop

OVRHE NEĆE BITI, ALI: 'Ovakav financijski sustav više ne može funkcionirati'

Lis 11, 2017

Svojevremeno u medijima se oglasila uzbuna kako bi OB Dubrovnik uz još nekoliko navedenih kliničkih ustanova mogla ostati bez potrebnih lijekova. Ravnatelja  dr.sc. Marija Bekića izjavio je kako razloga za brigu nema. Prema njegovim riječima, poanta je da dug ne ode u zastaru, a to se svakako neće dogoditi jer i sami dobavljači lijekova vode računa kakvo je novčano stanje u pojedinim bolnicama te ih redovito kontaktiraju.

„Konkretno naš najveći dobavljač je Medica. Dužni smo im 4, 4 milijuna kuna, dio duga podmirili smo prošli, a i ovaj mjesec smo im na račun uplatili pola milijuna kuna čime smo se automatski spustili nekoliko mjesta dolje na ljestvici ustanova kojima prijeti ovrha“, rekao je Bekić.

„Za dva mjeseca imamo namjeru održati medijsku prezentaciju koja će pokazati koliko je, u razdoblju od godine i pol dana nove uprave, novaca ušlo te na što su utrošena sredstva. Jasno je kako ovakav financijski sustav više ne može funkcionirati. Mi imamo na kraju mjeseca obvezu isplatiti plaće zaposlenicima, podmiriti troškove komunalija i sl. te nam ostane tek milijun kuna za podmirivanje duga naspram dobavljača. Odaberemo ih dva ili tri, te sljedeći mjesec nekoliko drugih. Dobavljači lijekova nemaju tajni. Oni jako dobro vode računa u kakvoj je financijskoj situaciji bolnica tako da opasnost od zastare ne postoji“, kazao je. „OB Dubrovnik veoma je zanimljiva javnosti jer je posrijedi tobože najbogatiji grad u državi, ali to nije mjerilo“, ukazao je ravnatelj Bekić.

Inače, početkom godine dug prema veledrogerijama svih hrvatskih zdravstvenih ustanova iznosio je 2,2 milijarde kuna, da bi u srpnju skočio na 2,8 milijardi. Prema podatcima iz medija vremenski najduža kašnjenja imaju vinkovačka i vukovarska bolnica, 975, odnosno 972 dana. Slijedi ih dubrovačka bolnica s 966 dana, Sisak, Koprivnica, Virovitica, našička i bjelovarska.

                                                                                                                                  Iva Dedo

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik