nportal crop
nportal crop


SVEČANA AKADEMIJA: Gimnazija Dubrovnik proslavila devedeset godina postojanja

Stu 14, 2017

Svečanom akademijom i predstavljanjem monografije '90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama' u Kazalištu Marina Držića večeras je proslavljena 90-ta obljetnica te srednje škole.
Okupljenima su se obratila ravnateljica Katarina Tolja, saborska zastupnica Sanja Putica, dogradonačelnica Žaklina Marević i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

„Ovo je zaista velika obljetnica, 90. godina zgrade na Pločama te Vam večeras predstavljamo i monografiju na koju smo jako ponosni. Sastoji se od tri dijela –povijesnog dijela, sjećanja i dijala koji se odnosi na Gimnaziju danas. Mislim da se u njoj svatko pronaći nešto za sebe“ naglasila je ravnateljica Tolja.

„Osjeti se u svakom iskazu ove monografije duboka povezanost sa školom, njezinim naslijeđen ali i brigom za budućnst. Treba naglasiti i dozu poštovanja prema instituciji u kojoj se radi, živi, uči, stvara i odgaja“ rekla je Sanja Putica inače bivša ravnateljica ove škole.

„Biti profesor, pa i ravnatelj, nije zanimanje nego životni poziv koji mora biti obilježen altruizmom , davanjem i ljubavlju. Zahvalna sam autorima monografije, kolegama, roditeljima i učenicima. U školu vjerujem, kao i vi, i želim da očuva vrijedno arhitektonsko-spomeničko nasljeđe, obilježja kulturne baštine, ali i da se razvija dalje u modernu i naprednu školu 21. stoljeća, spremnu uvijek odgovoriti novim izazovima, a pri tom, čuvajući duh ove stoljetne zgrade i čuvajući dječji smijeh, vedrinu mladosti, kao i entuzijazam svojih profesora,“ dodala je Putica.
U sklopu akademije predstavljena je i monografija '90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama' čiji su glavni urednici Katarina Tolja i Marko Giljača, dok su uredništvo činili Kiti Jurica Korda, Renata Lujak Grdović, Ana Njirić Aleksić i Lucijana Pendo.

O monografiji su govorili uz ravnateljicu Katarinu Tolju, urednici Marko Giljača i Ivan Viđen te novinarka Dijana Roko.

„Na ovoj vrijednoj monografiji radili smo punih 6 mjeseci. Za svih nas bio je to iznimno važan posao i svi smo na njega prionuli s veseljem. Bilo je dosta posla, trebalo je razvrstati i izabrati sve one fotografije koje smo dobili od naših sugrađana. Nadam se da smo to dobro odradili“, istaknuo je Giljača.
O sjećanjima na svoje gimnazijske dane, govorila je bivša učenica škole novinarka Dijana Roko.

„Tih 90-ih bili smo djeca skromnih prohtjeva, samo nam je bilo važno da se ne puca. Voljela sam tu zgradu, njezin miris, hodnike, velike prozore na kojima sam obožavala sjediti za vrijeme odmora i gledati u more, na Grad i promatrati prolaznike. Tada smo Grad imali samo za sebe. Preko odmora trčali smo na Stradun napraviti đir, dva i sretali smo ljude koji smo poznavali. U to vrijeme komunicirali smo putem telefona. Svatko je poznavao roditelje svih svojih prijatelja, morao si ljubazno popričati s nečijom mamom da bi na red stigao onaj kojeg zoveš. Svi smo izlazili u Grad, čekali smo se ispod Zvonika ili na Širokoj. Šetali smo Stradunom, sjedali na izlozima, onaj ispred Dubrovačke banke bio je najbolja posta. Nauživali smo se Dubrovnika i njegove bogate povijesti, književnosti, slikarstva, svega onoga što proučavaju stručnjaci diljem svijeta mi smo imali na dlanu“, prisjetila se Dijana Roko.

Program su vodili maturanti Gimnazije Dubrovnik Laura John i Paolo Stabile, a u prigodnom programu nastupili su učenici škole na oduševljenje okupljenih Dubrovčana, staarih i sadašnjih profesora i učenika škole.

Ana Prohaska Vlahinić

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik