nportal crop
nportal crop
STUDIJSKO ZNANSTVENO PUTOVANJE: Putovanje nadarenih dubrovačkih učenika u Cern Udruga za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik

STUDIJSKO ZNANSTVENO PUTOVANJE: Putovanje nadarenih dubrovačkih učenika u Cern

Pro 13, 2017

Nakon iznimno uspješnog gostovanja prof. dr. Ivana Đikića u Dubrovniku Udruga za promicanje prirodnih znanosti organizira studijsko znanstveno putovanje u vodeći europski znanstveno -istraživački institut CERN u Genevi za dvadesetak učenika polaznika prve generacije programa za nadarene učenike u razdoblju od 13. do 17. prosinca ove godine. Posjet Cernu uključuje obilazak SchooLaba, gdje će učenici sudjelovati u eksperimentu - kozmičke zrake. Slijedi obilazak Globea, Datacentra, Magnettesting facility i Antimatter factory.

Uz pratnju hrvatskog znanstvenika prof. Vuka Brigljevića posjetit će i postrojenja CMS ili ALICE, takozvani tunel gdje će se učenici imati priliku upoznati s radom na glavnom eksperimentu temeljnih čestica, odnosno temeljnoj strukturi svemira te će uz pomoć znanstvenika svjetskog glasa samostalno raditi laboratorijske vježbe. Studijsko putovanje obuhvaća i posjet Institutu za nanotehnologiju u Lausanne uz stručno vodstvo prof. dr. Davora Pavuna, kao i posjet uredu Ujedinjenih naroda u Genevi.

Udruga za promicanje prirodnih znanosti osigurala je sponzorska sredstva te u cijelosti pokriva trošak avio karata i smještaj za nadarene učenike, a samoj organizaciji putovanja pomogla je i Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, koja je prepoznala napore i rad Udruge što uključuje sustavno praćenje i poticanje nadarenih učenika, vježbe u laboratorijima, organiziranje nastave ne samo kroz predavanja profesora već i kroz znanstvene izlete, studijska putovanja te predavanja gostujućih profesora, znanstvenika i Nobelovaca.

“Okupljamo učenike koji žele više i bolje te želimo dati svoj doprinos u razvitku Hrvatske - zemlje znanja, koja će se ponositi svojim budućim znanstvenicima. Sigurni smo da će i ovo studijsko putovanje usmjeriti pojedine učenike da ustraju u svom cilju te se nadamo da će se netko od njih vratiti u Cern kao dio znanstveno istraživačkog tima”, izjavila je doc. dr. sc. Ivona Milić Beran.

Nportal

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik