nportal crop
nportal crop
Prekogranična suradnja Doma zdravlja Metković Prekogranična suradnja Doma zdravlja Metković Interreg IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora


Rezultat prekogranične suradnje: Palijativna skrb uskoro u Metkoviću

Velj 03, 2018

U sklopu projekta prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, zaposlenici Doma zdravlja Metković posjetili su Centar za palijativnu skrb Doma zdravlja Ljubuški gdje je predavanje o palijativnoj skrbi održao ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Branko Bazdan.

Partneri u projektu, Dom zdravlja Ljubuški i Dom zdravlja Metković, nastoje osnovati mobilne palijativne timove kojima bi se na našem području pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti pružila primjerena zdravstvena skrb.

Predavanje Branka Bazdana slušali su zaposlenici Centra za palijativnu skrb u Ljubuškom, zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Ljubuški, prim. dr. Srećkom Matićem, te članice budućeg metkovskog mobilnog palijativnog tima s ravnateljem Doma zdravlja Metković, mr. Mihovilom Štimcem.

Na temu rada mobilnog palijativnog tima pri Domu zdravlja Dubrovnik gosp. Bazdan je već održao jedno predavanje u Metkoviću, a kaže da se nada da je ovim predavanjem u Ljubuškom pridonio još većem uvođenju palijativne skrbi u domove zdravlja u BiH.

– Slično kao i u Metkoviću, doduše, malo prošireno, iznosio sam iskustva Doma zdravlja Dubrovnik i bolničkog dijela u osnivanju palijativne skrbi i razvoju do današnjeg dana kada je, od 1. 1. 2018. omogućeno da HZZO ugovara palijativne timove sa pojedinim ustanovama. Ovdje smo na neki način i u pomoći Domu zdravlja Ljubuški da se palijativna skrb implicira u njihov zdravstveni sustav. Nadam se da će kroz skoro vrijeme naša pomoć doprinijeti tome da se to i dogodi – rekao je Bazdan.

Centar za palijativnu skrb, odnosno, Hospicij Božanske milosti, Doma zdravlja Ljubuški s radom je počeo 2013. godine te u njemu istodobno može boraviti 30 pacijenata. Skrb pruža oboljelima iz Županije Zapadnohercegovačke, okolnih županija i gradova, te pacijentima iz Republike Hrvatske.

Ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, prim. dr. Srećko Matić, kazao je da je svrha posjeta, uz predavanje Branka Bazdana, povezivanje triju domova zdravlja oko palijativne skrbi.

– Svrha današnjeg obilaska i predavanja je povezivanje ne samo Doma zdravlja Metković i Doma zdravlja Ljubuški, nego i Doma zdravlja Dubrovnik oko problema palijativne skrbi. Kolega Bazdan je započeo palijativnu skrb još dok je bio ravnatelj bolnice u Dubrovniku i to je pokušao prenijeti u Dom zdravlja Dubrovnik. Međutim, ista priča kao i kod kolege Štimca, oni nemaju stacioniranu palijativnu srb i prisiljeni su za početak raditi sa moblnim timovima. Mi potrebe Doma zdravlja Ljubuški i potrebe za takvim palijativnim timovima nemamo jer imamo stacionirani smještaj. Naši pacijenti, nakon otpusta iz bolnice, pregleda lječičkog povjerenstva za prijem, izravno dolaze sa Sveučilišne bolnice Mostar – rekao je Matić.

Održano predavanje i seminar dio su projekta Interreg IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora u kojem partneri programa surađuju i u nabavi medicinskih uređaja. Tako će Dom zdravlja Metković, uz palijativni tim i već nabavljeni holter EKG-a, dobiti i uređaje poput lasera za fizikalnu terapiju, zubarske stolice, uređaja za RTG i ultrazvučni aparat.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik