nportal crop
nportal crop
Ilustracija Ilustracija Gimnazija Metković

'TRAGOVIMA RIMSKIH CAREVA' Metkovski gimnazijalci ugošćuju vršnjake iz osam zemalja

Ožu 02, 2018

U sklopu svojih međunarodnih projekata u razdoblju od 5. do 9. ožujka 2018. Gimnazija Metković bit će domaćin učenicima i profesorima iz osam zemalja. Radi se o 28 učenika i 22 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Njemačke, Bugarske, Rumunjske, Makedonije, Turske, Italije, Španjolske i Portugala koji dolaze u sklopu Erasmus plus KA2 projekta pod nazivom „Following the Footprints of Emperors“ / „Tragovima rimskih careva“. Taj trogodišnji projekt razmjene učenika i nastavnika financiran je od strane Europske Unije preko hrvatske Agencije za mobilnost i programe EU u iznosu od 36,000 eura.

Tema projekta je proučavanje zajedničke rimske povijesti i ostavštine u svih devet partnerskih zemalja, s ciljem upoznavanja drugih kultura i vlastite povijesti, zaštite kulturne baštine, ali i unaprjeđivanja nastave stranih jezika i povijesti. Zemlja koordinator projekta je Turska.

Koordinatorica projekta u Gimnaziji Metković je prof. engleskog jezika Branka Vladimir u suradnji s prof. povijesti i umjetnosti Jagodom Krešić.

U protekle dvije školske godine ostvarene su projektne mobilnosti u sve druge partnerske zemlje te je naša škola posljednji domaćin ovog partnerstva.

U tu svrhu projektni tim Gimnazije Metković pripremio je tjedni program u kojem će naši učenici i profesori zajedno sa svojim partnerima iz osam zemalja izvršavati projektne zadatke i pritom upoznavati našu baštinu iz rimskog doba, ali i jedni druge, te produbljivati znanje o svijetu i vježbati strane jezike. Kako je pokazalo naše dosadašnje iskustvo, posebna povezanost između učenika očekuje se zbog smještanja stranih učenika kod naših obitelji-domaćina.

Tjedni program:

Ponedjeljak, 5. 3. – prijem gostiju (učenika i profesora) u Gimnaziji Metković, projektni zadatci (radionice za učenike i profesore)
Utorak, 6. 3. – posjet antičkoj Saloni te Splitu (Arheološki muzej i Dioklecijanova palača)
Srijeda, 7. 3. – obilazak antičke Narone, posjet Arheološkom muzeju u Vidu; radionica izrade antičkih mozaika
Četvrtak, 8. 3. – posjet Dubrovniku uz pratnju službenog vodiča, obilazak gradskih zidina
Petak, 9. 3. – prijem kod gradonačelnika; obilazak uže gradske jezgre Metkovića, Prirodoslovni muzej; završna priredba u Gimnaziji Metković (podjela certifikata o sudjelovanju, zakuska za goste i obitelji domaćine)

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik